• blad nr 6
  • 27-3-2010
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Afspraken werkdruk moeten in cao

Tweederde van de leraren in het voortgezet onderwijs wil afspraken over werkdrukvermindering in de cao opgenomen zien. Dat blijkt uit de uitslag van het referendum dat bonden en werkgevers organiseerden.

“Het bevestigt precies wat wij al van onze leden hoorden”, aldus AOb-sectorbestuurder Gijs van Dijk. “Mensen willen duidelijkheid over de werkdruk vastleggen en niet op schoolniveau daarover moeten onderhandelen. Dat geldt voor jong en oud. We zullen er nu voor zorgen dat over de lessentaak in de cao ook goede afspraken gemaakt worden, werkgevers hebben aangegeven de uitslag als uitgangspunt te gebruiken bij de cao-onderhandelingen.”
Het referendum is het gevolg van de onstuimige totstandkoming van de cao-vo in 2008. De bonden wilden toen de verlaging van de maximale lessentaak vastleggen in de cao, de werkgevers niet. Na de onderhandelingen en de staking eind 2008 kwam er een compromis: afgesproken werd een individueel trekkingsrecht van 24 klokuren. Docenten mochten deze verzilveren (wat de meerderheid deed), opnemen of samen met de school andere afspraken maken.
Tweede deel van de afspraak was dat er in 2010 een extern onderzoek komt wat leraren echt willen.
De uitkomst van dat referendum is dat tweederde van alle docenten wil dat het taakbeleid in de cao komt, 21 procent vindt dat het een individueel trekkingsrecht moet worden zoals afgelopen jaar gebruikelijk was en 12 procent wil de afspraken op schoolniveau verder uitwerken. Jongeren voelen iets meer voor dat trekkingsrecht, maar nog steeds vindt een ruime meerderheid van 59 procent van de leraren onder de 35 jaar dat de lessentaak in de cao vast moet liggen. Bij de groep ouder dan 55 jaar ligt dat op 70 procent. De respons op de enquête lag op 19 procent, in totaal deden 14.677 leraren mee.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.