• blad nr 4
  • 27-2-2010
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Studenten uit groot gezin haken vaker af

Hbo-studenten uit een groot gezin beëindigen vaker vroegtijdig hun studie dan studenten uit een klein gezin. Dat concludeert promovendus Joop van Onzenoort. De Onderwijsraad komt met een advies om uitval terug te dringen. En de (inmiddels oud-)minister Ronald Plasterk trok zijn portemonnee.

Over een periode van drie jaar volgde Joop van Onzenoort 1800 hbo-studenten en onderzocht welke factoren van invloed zijn op het afbreken van hun studie. Van Onzenoort promoveerde eind februari op het onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.
Behalve kinderen uit grote gezinnen hebben ook studenten met gescheiden ouders en hbo’ers die van een mbo-opleiding komen, een verhoogde kans op studie-uitval. Van die laatste twee groepen was dat bekend. Maar dat studenten uit kinderrijke gezinnen vaker afhaken, verbaasde de onderzoeker. Zij halen ook minder studiepunten. Onder ‘groot gezin’ verstaat Van Onzenoort een gezin met drie of meer kinderen.
Beter naar die categorie kijkend ontdekte hij dat het vooral vrouwelijke studenten uit grote gezinnen zijn die eerder uitvallen. ‘De enige plausibele verklaring die ik daarvoor kan bedenken, is dat vrouwelijke studenten uit grote gezinnen meer betrokken zijn bij het gezinsleven’, zegt de onderzoeker in het Nederlands Dagblad.
Een andere verklaring zou kunnen zijn dat ouders met veel kinderen niet altijd even veel aandacht aan al hun kinderen kunnen geven. Volgens Ouders als partners, een recent advies van de Onderwijsraad, kunnen ouders van hbo-studenten een rol spelen bij de studieresultaten. De raad noemt ouders in het mbo en hoger onderwijs een ‘vergeten groep’. Ze zouden hun studerende kinderen meer kunnen helpen bij bijvoorbeeld de studiekeuze.
Extra studiekeuzegesprekken met professionals worden door oud-minister Ronald Plasterk als een manier gezien om uitval terug te dringen. Hij stelde 2,25 miljoen euro beschikbaar aan zeven instellingen voor hoger onderwijs. Met dat geld moeten extra gesprekken gevoerd worden met toekomstige eerstejaars zodat zij niet aan een verkeerde studie beginnen.
Van Onzenoort noemt een breder propedeusejaar als mogelijke oplossing tegen uitval. Opleidingen moeten hun eerste jaar combineren, zodat studenten makkelijker kunnen switchen zonder vertraging op te lopen. Drie van de tien uitvallers stoppen al met hun opleiding in het eerste jaar.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.