• blad nr 20
  • 18-11-2000
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

Mediaoffensief om leraren te werven in Engeland

Those who can, teach. De Teacher Training Agency stelt met een mediaoffensief de Britten via televisiespots en billboards tientallen vragen. Kun je mensen op het puntje van hun stoel krijgen? Kun je wedijveren met Lara Croft? Kun je vuur ontsteken? Wie dat kan, geeft les.

Met die slogan is in Groot-Brittannië sinds 30 oktober een nieuwe massale wervingsactie voor leraren van start gegaan. De werving wordt gecoördineerd door de TTA, in samenwerking met alle lerarenopleidingen. Engeland kampt met een enorm tekort aan leraren voortgezet onderwijs. Begin dit jaar stevende de aanmelding voor de eenjarige lerarenopleiding, die volgt op de universitaire bachelorsgraad, af op een absoluut dieptepunt. De aanmelding lag dertien procent lager dan het jaar daarvoor.
Volgens staatssecretaris Estelle Morris valt het niet mee om mensen te interesseren voor het onderwijs, vooral vanwege de hevige concurrentie op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden.
De nieuwe campagne Those who can, teach komt in de plaats van de mislukte publiciteitsactie Everybody remembers a good teacher, waarin bekende Britten herinneringen ophaalden aan hun meest inspirerende leraar. Nu speelt de publiciteit vooral in op de aantrekkelijke kanten van het beroep zelf. ³We zullen alleen voldoende mensen trekken als we de vele positieve kanten van het leraarsberoep effectief weten te communiceren², zei Ralph Tabberer, directeur van de TTA, bij de start van de nieuwe campagne. Wat we willen benadrukken is dat maar weinig andere beroepen zo stimulerend, waardevol of bevredigend zijn als lesgeven.
De publiciteitscampagne is geen geïsoleerde actie van het ministerie en de TTA, maar maakt deel uit van een uitgebreide mix van maatregelen voor het vergroten van de aantrekkingskracht van het beroep. Zo krijgen jongeren die zich inschrijven op de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs een training salary van ten minste 6000 pond, ruwweg 21.000 gulden. Wie in een van de tekortvakken - moderne talen, science, techniek en wiskunde - les gaat geven, krijgt zelfs 10.000 pond - ongeveer 35.000 gulden - uitbetaald tijdens zijn studie. Een student die voor de eenjarige lerarenopleiding kiest, hoeft bovendien geen collegegeld te betalen. Wie via de fast-track route naar het onderwijs overstapt, ontvangt een nog hogere bonus en een laptop. Alleen speciaal geselecteerde volwassenen komen daarvoor in aanmerking. Bovendien wordt het aantal plaatsen voor een opleiding binnen de school verdubbeld naar 1500. Volwassenen krijgen dan een aanstelling, een opleiding en een salaris van 12.000 pond gedurende de opleidingsperiode.
Het lijkt er op dat deze aanpak werkt. De aanmelding is sinds de invoering van het training salary enorm toegenomen en ligt volgens de TTA nu negen procent hoger dan het jaar daarvoor.
Volwassenen die denken over een overstap naar het leraarsberoep kunnen eerst een driedaagse taster-course volgen door mee te lopen in een school. Ook zijn de carrièreperspectieven verbeterd. Leraren kunnen nu maximaal 30.000 pond verdienen, ruim een ton.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.