• blad nr 1
  • 16-1-2010
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Taalgebruik op internet verdringt de Engelse taal, omdat internetgebruikers massaal op eigen wijze gespelde woorden en teksten publiceren. Dat stelt David Crystal, een aan de universiteit van Wales verbonden taalkundige. Voor het eerst in eeuwen worden teksten via internet massaal verspreid, zonder dat ze eerst gecorrigeerd worden. Daardoor spellen de vele schrijvers in blogs en chatrooms woorden op hun eigen, vaak fonetische manier.
Metro, 6 januari

{citaatje}
‘Bij ons is geen sprake van tekorten aan leraren vanwege de vergrijzing. Ik hoor al jaren verhalen over de klap die in het onderwijs gaat komen, omdat honderden docenten - de babyboomers - met pensioen gaan. Maar tot nu toe heeft ons lyceum daar niets van gemerkt.’
Liesbeth van Gils, directeur van het Calandlyceum Amsterdam in nrc.next, 6 januari

De strijd tussen loverboy-slachtoffer Maria Mosterd en de Zwolse scholengemeenschap Thorbecke werd gisteren beslecht in het voordeel van de school. De jonge vrouw eiste 50 duizend euro schadevergoeding van het Thorbecke, maar de Zwolse rechtbank wees die af. Ze stelt dat Mosterd onvoldoende hard kan maken dat de school tekortschoot op het gebied van veiligheid en verzuimbeleid.
Trouw, 7 januari

{citaatje}
‘Jongeren met problemen die nog een hele toekomst voor zich hebben, verdienen in onze maatschappij een tweede kans. Die mag je ze niet ontnemen. Het grote probleem is dat deze pubers niet beschouwd worden als individuen maar als dossiers, die vermalen worden tussen de ambtelijke molens.’
Tv-maker Prem Radhakishun in De Telegraaf, 7 januari

Wereldwijd is er nog amper een verschil tussen de wiskundeprestaties van jongens en meisjes. Wel hebben meisjes nog altijd minder vertrouwen in hun wiskundige kunnen. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Bulletin. In de tabellen springt Nederland eruit omdat meisjes weinig wiskundig zelfvertrouwen hebben - alleen in Hongkong is dat lager. Meisjes in Marokko, Egypte en Botswana hebben meer wiskundig zelfvertrouwen. Ook denken meisjes in Nederland van alle onderzochte landen het minst vaak dat wiskunde belangrijk zal zijn in hun verdere leven.
NRC Handelsblad, 7 januari

De vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen en het roc Westerschelde in Terneuzen zoeken meer contact met Vlaamse hbo-opleidingen en de Universiteit van Gent. Als Zeeuws-Vlaamse jongeren makkelijker dicht bij huis kunnen studeren, zijn ze eerder geneigd in de streek te blijven of terug te keren, is het idee achter het initiatief. Dit kan een wapen zijn in de strijd tegen de daling van het inwonertal in Zeeuws-Vlaanderen.
Provinciale Zeeuwse Courant, 7 januari

Wethouder Lodewijk Asscher wil de subsidieverstrekking aan de islamitische basisschool As Siddieq in stadsdeel De Baarsjes onder voorwaarden herstellen. Er zijn afspraken gemaakt met het nieuwe bestuur en dat ziet er goed uit. Er is een andere cultuur op de school, zegt hij. De gemeente en het rijk kondigden vorig jaar kortingen op de subsidie van de school aan. Volgens het rijk en de gemeente werkte de orthodox gelovige onderwijsinstelling de integratie tegen. Asscher zei vervolgens afgelopen augustus het vertrouwen in het toenmalige schoolbestuur op. De school kondigde in een reactie daarop een kort geding aan tegen de gemeente, maar trok dat later in.
Het Parool, 7 januari

{cijfer}
60
Dat aantal leerlingen kan één goede leraar wel aan. Volgens filosoof Etienne Kuypers: liever één goede leraar die zestig leerlingen lesgeeft, dan vier klassen met vijftien leerlingen waar drie kneuzen het voor het zeggen hebben.
Limburgs Dagblad, 8 januari

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.