• blad nr 1
  • 16-1-2010
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Scholier ergert zich aan te laat nakijken

Te laat nagekeken proefwerken - scholieren ergeren zich er wild aan. Dat blijkt uit een ergernissenenquête onder ruim 4800 Nederlandse scholieren op de website Scholieren.com.

Scholieren.com stelde in overleg met een groep scholieren een lijst met 43 ergernissen op in de categorieën personeel, organisatie, faciliteiten, leefklimaat en medeleerlingen. Die lijst werd aan ruim 4800 Nederlandse en 650 Belgische scholieren voorgelegd. Nederlandse leerlingen storen zich het meest aan te laat nagekeken proefwerken. ‘Docenten beseffen waarschijnlijk niet dat wij het ook druk hebben, maar dat wij ons proefwerk wel op tijd moeten maken. Soms zijn ze zelfs te laat voor het rapport’, schrijft een Nederlandse leerling. Opvallend, want onder Belgische scholieren is die ergernis niet eens in de top 10 te vinden.
Verder ergeren de leerlingen zich aan de hoge werkdruk: te lange schooldagen en te veel huiswerk. Docenten die te strenge straffen geven staan op de vierde plaats en nog net in de top 5 staan vieze wc’s. ‘Het lijkt wel of ze nooit schoon worden gemaakt: er zitten op sommige wc’s geen wc-brillen, de kranen zijn vies en het wc-papier wordt bijna nooit bijgevuld’, stelt een scholier.
In vergelijking met België hebben de Nederlandse scholieren het meer naar hun zin met elkaar. Klikken en pesten staan in België op plek 12 en 14, in Nederland pas op respectievelijk plek 30 en 28.
Scholieren ergeren zich amper aan te veel lesuitval, leerlingen die hun spullen al inpakken terwijl de docent nog bezig is, of aan te veel afkijken. Ook om flirten en zoenen van medeleerlingen maken weinigen zich druk.
De Nederlandse scholier geeft zijn school een voldoende: een 6,5. De Belgen geven hun school gemiddeld een 6,2.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.