• blad nr 14
  • 19-9-2009
  • auteur E.. Prins 
  • Mijn collega

 

Op hoog niveau

Naam: Marianne Gorter (34)
Functie: docent Engels
School: Gemeentelijk Gymnasium, Hilversum

Haar vader was docent natuurkunde, maar Marianne wilde ‘absoluut niet’ voor de klas. Aan het eind van haar studie Engels moest ze echter kiezen: een onderzoeks-, bedrijfs- of onderwijsstage. Ze koos voor het laatste en na de eerste les was ze verkocht. “Ik vond het zó leuk, dit wilde ik. Daarna heb ik nooit meer getwijfeld.”

Pittig: “Ik hoor vaak: ‘Een gymnasium, lekker makkelijk’. Maar het is echt niet zo dat alle leerlingen hier braaf met de armen over elkaar zitten te luisteren. Het werk is pittig. Overigens niet zozeer het voor de klas staan, dat vind ik geweldig. Maar alles er omheen, en dan vooral die stapels nakijkwerk, dat maakt het zwaar.”
Afwisseling: “Ik werk in klas 1 tot en met 6 en dat vind ik ook het leukste. Die afwisseling - en ontwikkeling - van stuiterende brugklassers via dwarse pubers naar jongvolwassenen. Dat je hier op hoog niveau kunt werken, vind ik ook fijn. Een pittige literatuurles in de bovenbouw, daar word ik heel blij van.”
Salaris: “In januari zijn we met een groep collega’s gaan staken voor een beter salaris. Ik vind absoluut dat docenten veel te weinig betaald krijgen. Als je net begint, valt het mee, maar naarmate ik ouder word, wordt het verschil met vrienden elk jaar groter. En steeds accepteren we het omdat we dit werk zo graag willen doen.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.