• blad nr 14
  • 19-9-2009
  • auteur J. van Aken 
  • Redactioneel

 

KPN moet stoppen met gratis internet

Een kleine 8000 scholen moeten vanaf september 2010 gaan betalen voor hun internetverbinding. Nieuwe regels van telecomtoezichthouder Opta dwingen KPN te stoppen met gratis internet voor scholen.

Volgens de nieuwe Opta-regels mag KPN zijn producten niet meer gratis aanbieden. Het is nog niet bekend welk tarief het telecombedrijf vanaf september 2010 aan de 7000 basisscholen, 700 middelbare scholen en 60 bve-instellingen gaat vragen. “Gemiddeld besparen scholen dankzij de gratis verbinding nu jaarlijks een kleine duizend euro per aansluiting”, zegt KPN-woordvoerder Steve Hufton.
Meer concurrentie is het doel van de nieuwe regels. Onderzoek door de telecomtoezichthouder wees uit dat KPN 85 procent van de zakelijke markt, waaronder ook scholen vallen, in handen heeft. “Opta wil voorkomen dat KPN een monopolie krijgt op de zakelijke markt”, zegt Opta-woordvoerder Cynthia Heijne.
KPN stelt dat gratis internet voor scholen een belangrijke pijler van het maatschappelijk beleid is en wil daarom vrijstelling. “De zakelijke markt beslaat honderdduizenden afnemers, we hebben het hier over 8000 scholen. Daar gaat geen marktverstorende werking van uit”, vindt Hufton.
Heijne reageert: “Hoe nobel het idee van KPN ook is, op lange termijn zijn de regels beter voor alle Nederlanders. Als de concurrentie feller wordt, komen er voor iedereen betere prijzen.”
KPN heeft beroep aangetekend tegen het Opta-besluit en hoopt in het najaar uitsluitsel te kunnen geven aan de scholen. In afwachting daarvan zoekt het bedrijf naar andere mogelijkheden. “KPN wil een steentje blijven bijdragen aan de ontwikkeling van de kenniseconomie. We denken aan softwarepakketten voor scholieren. Een lespakket over internetgebruik ligt in het verlengde van ons huidige aanbod”, zegt Hufton.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.