• blad nr 9
  • 16-5-2009
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Autochtone en allochtone kinderen moeten meer bij elkaar in de klas zitten, op het schoolplein spelen en bij elkaar over de vloer komen. Anders wordt het nooit wat met die ‘multiculturele samenleving’. Maar of die kinderen daar werkelijk beter van gaan presteren? Het Kenniscentrum Gemengde Scholen vindt van wel, maar de wetenschappelijke basis daarvoor is één literatuurstudie (‘boekenkast search’) van een Nijmeegse onderzoeker. Ook wordt niet onderzocht waarom de buurt nou per se normgevend moet zijn voor de schoolpopulatie. Waarom niet milieu of ambitieniveau van de ouders? Leidt het ‘mengen’ van witte scholen in de grote steden niet tot een – laatste – witte vlucht? Geen woord erover in het onderzoek. Dijsselbloem, wakker worden! Er komt weer een onderwijsvernieling aan!
Elsevier, 2 mei

{citaatje}
“Veel mensen die direct na het vwo naar de universiteit zijn gegaan, hebben geen idee wat er in het bedrijfsleven speelt. Ze hebben te hoge verwachtingen van zichzelf en van het salaris dat ze kunnen krijgen.”
Guido Lomans, recruiter bij Young Executive Recruitment, in de Volkskrant, 5 mei

{cijfer}
11
Binnen acht maanden na aanvang van de eerste universitaire opleiding tot basisschoolleraar zijn elf van de vijftig eerstejaarsstudenten afgevallen. Zij vinden het programma te theoretisch. Toch blijft het programma aan de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs, een initiatief van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht, voor het komende studiejaar grotendeels overeind.
Trouw 6 mei

Twee studenten van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zijn het rumoer en de rotzooi in de collegezalen zo zat, dat zij campagne gaan voeren om weer rust tijdens de lessen te krijgen. Vanaf 12 mei gaan de studenten Marieke Koet en Leonora de Boo de hufterigheid in de leslokalen bestrijden met posters en berichten in het faculteitsblad van het Erasmus MC. “Zelfs bij patiëntendemonstraties, waarbij een patiënt over zijn ziekte komt praten, zijn er soms studenten die zitten te eten. Dat mag echt niet volgens de Erasmuscode. Ook is er veel rumoer in de collegezalen. Docenten zijn soms nauwelijks nog te verstaan. Mensen die te laat zijn, komen nog met koffie langslopen. En studenten laten vaak rommel achter”, zegt De Boo.
De Telegraaf, 6 mei

Doordat er steeds meer crèches bijgebouwd worden, komen deze verblijven vaker in de buurt te staan van omwonenden, die vervolgens gaan klagen over geluidsoverlast van de schreeuwende kinderen. Het gevolg is dat er minder buiten wordt gespeeld. De vraag naar CO2-meters neemt dan ook toe. Deze meters melden het als de lucht ongezond begint te worden. Er zijn systemen die er dan voor zorgen dat automatisch de ramen opengaan en meters die alleen een signaal afgeven aan de docenten en begeleiders, zodat die een deur of ruit kunnen openen.
De Telegraaf, 7 mei

{citaatje}
“Het is fijn als je als mannelijke stagiair in een personeelskamer komt waar ze het niet alleen maar over het huishouden hebben.”
Woordvoerder Jeroen Stultiens van herensociëteit Meester, in Eindhovens Dagblad, 9 mei

{citaatje}
“Voor schooluitval is zestien jaar de riskantste leeftijd. Leerlingen zitten dan midden in de kwetsbare puberteit.”
Onderzoeker Maurice Crul, in de Volkskrant, 11 mei

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.