• blad nr 9
  • 16-5-2009
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Loverboyslachtoffer eist smartengeld van school

Maria Mosterd heeft de Zwolse Thorbecke Scholengemeenschap gedagvaard. Volgens het loverboyslachtoffer heeft de school leerlingen te weinig beschermd tegen pooiers. “Ik vind dit een zorgelijke ontwikkeling”, reageert AOb-advocaat Frans Lathouwers. “Je kunt de school niet verantwoordelijk houden voor allerlei maatschappelijke misstanden.”

Maria Mosterd werd op haar twaalfde geronseld door een loverboy. De vier jaar die volgden, werd zij gedwongen deel te nemen aan criminele activiteiten en aan prostitutie. Ook moest ze zelf meisjes ronselen. Ze schreef over haar ervaringen de bestseller Echte mannen eten geen kaas.
Mosterd vindt dat de school niet heeft gezorgd voor een veilige leeromgeving en geen juist absentiebeleid had. Zo kon het volgens haar gebeuren dat ze op school werd geronseld en tijdens schooltijd als prostituee werd ingezet.
In 2006 stapte ze al naar de Landelijke Klachtencommissie. Die gaf haar gelijk. “Zo’n uitspraak zegt niets zegt over de aansprakelijkheid van een school. Het klachtrecht is er in beginsel alleen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Niet om iets te zeggen over aansprakelijkheid”, legt AOb-advocaat Frans Lathouwers uit. Na de uitspraak van de Klachtencommissie heeft de Thorbecke Scholengemeenschap een nieuw computerprogramma in gebruik genomen om absentie te controleren.
Toch heeft Mosterd de school gedaagd voor de rechtbank. Dat heeft haar advocaat, Ernst Muller (bekend van de Deventer moordzaak), bevestigd. Het slachtoffer eist bijna 74 duizend euro smartengeld en schadevergoeding. “In Nederland is men zeer calvinistisch met het toekennen van smartengeld. Ik verwacht dan ook niet dat zij dit bedrag krijgt”, voorspelt Lathouwers.
Hij hoopt ook dat Mosterd niet in het gelijk wordt gesteld. “Het is de primaire taak van de school om te onderwijzen. Ouders zijn in beginsel verantwoordelijk wanneer een kind ontspoort. Natuurlijk moet een school een leerling zo goed mogelijk begeleiden. Maar school heeft ook maar een beperkt gedeelte van de dag zicht op een kind. Je kunt de school niet verantwoordelijk houden voor alles wat er op een dag gebeurt. Voor allerlei maatschappelijke misstanden. En je ziet in de huidige claimcultuur wel dat die tendens er is. Dat vind ik zorgelijk.”
De zaak komt medio oktober voor. Tot die tijd wil de Thorbecke Scholengemeenschap niet reageren. Wel liet directeur Hans Schapenk in de krant de Stentor weten van mening te zijn dat de school niet tekort is geschoten en dat Mosterd buiten schooltijd in handen viel van een loverboy.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.