- blad nr 9
- 16-5-2009
- auteur A. Kersten
- Redactioneel
Motie over instemmingsrecht strandt bij staatssecretaris
Sinds vijf jaar is het mbo bezig over te stappen van het oude eindtermgerichte onderwijs naar competentiegebaseerd leren. Bij die onderwijsvernieuwing zijn docenten, zeker de eerste jaren, veel te weinig betrokken, bleek onlangs opnieuw uit onderzoek. De invoering is niet Dijsselbloem-proof verlopen. Hoewel er wel degelijk verbetering is, laat de zeggenschap van het personeel in de praktijk nog te wensen over.
In een motie wil een meerderheid van de Tweede Kamer daar nu iets aan doen: instemmingsrecht voor docententeams bij de invoeringsoperatie. Zij moeten er immers mee uit de voeten kunnen. De motie, ingediend door de SP en GroenLinks, kreeg steun van coalitiepartij PvdA, en verder van de PVV, Partij voor de Dieren en het lid Verdonk.
De Mbo-raad schrok zich een hoedje, bleek uit een reactie van voorzitter Jan van Zijl in Trouw. Veel opleidingen zijn al een heel eind op weg met de veranderingen. Bovendien kan het spanningen opleveren als binnen een roc de ene opleiding wel en de andere niet overstapt op competentiegericht onderwijs, liet hij optekenen.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt houdt vast aan de invoeringsdeadline van 2010 en neemt de motie voor kennisgeving aan. Ze ziet niets in een ministeriële regeling die docententeams met instemmingsrecht moet uitrusten. Volgens haar valt dat juridisch niet uit te voeren, en is het bovendien ook niet nodig. Van Bijsterveldt claimt dat een wetsvoorstel over medezeggenschap in de bve verbetering biedt. Dat wetsvoorstel is aangehouden door de Tweede Kamer tot het Professioneel Statuut, een onderdeel van het Convenant Leerkracht, is uitgewerkt. In dat statuut moeten werkgevers en vakbonden onderling de inspraak van leerkrachten zien te regelen, aldus de staatssecretaris.
“Deze weigering is Dijsselbloem op z’n kop”, reageert AOb-bestuurder Gerrit Stemerding. “De staatssecretaris besluit dat de invoering moet doorgaan, maar het regelen van de inspraak kiepert ze verder over de heg bij de sociale partners. En ze verwijst naar wetgeving die nog moet komen, wat schiet het personeel daar nou mee op?”
Het wetsvoorstel richt zich bovendien op de besluitvorming bovenin de organisatie, aldus Stemerding. Volgens de AOb moet de zeggenschap over onderwijsbeleid en -kwaliteit juist op de werkvloer, bij het personeel, komen te liggen. “Zo blijft er weinig over van de afspraken in het Convenant Leerkracht om docenten meer invloed te geven. Kennelijk wil de staatssecretaris daar toch niet echt aan. Ik begrijp er niks van.”