• blad nr 9
  • 16-5-2009
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Amstelveense VVD’er pakt rijke schoolbesturen aan

Amstelveense schoolbesturen zitten naar mening van VVD-raadslid Herbert Raat te goed in de slappe was. Terwijl kinderen les krijgen in verouderde gebouwen, bezitten de schoolbesturen miljoenen. Raat trekt aan de bel.

Herbert Raat baseert zich op onderzoek van het Onderwijsblad. Hij vindt de reserves van scholen zo hoog dat het tijd wordt kritische vragen te stellen. In Amstelveen beheren twee schoolbesturen circa twintig basisscholen. De Onderwijsgroep Amstelland heeft in 2006 5 miljoen euro eigen vermogen en 4 miljoen op de bank. Het andere bestuur, Amstelwijs, heeft in 2006 ruim 4 miljoen eigen vermogen en 8 miljoen op de bank. In 2007 is dat vermogen alleen maar gegroeid. Beide schoolbesturen behoren tot de rijkere in het land.
“En elke keer dat er een leuk project is, kloppen de besturen bij de gemeente aan. Ik begrijp niet waar het beeld vandaan komt dat die scholen niets te besteden hebben. Ik vind dat de reserves die zij hebben dusdanig moeten worden besteed dat zij het onderwijs verbeteren”, aldus Raat. In de gemeenteraad stelde hij vragen over de kwestie. Uitkomst: eind mei, begin juni gaat Onderwijswethouder Dolf Veenboer met de twee schoolbesturen in gesprek om te praten over hun reserves.

Angstcultuur
Door de kwestie aan te kaarten heeft Raat veel losgemaakt in Amstelveen. De medezeggenschapsraad van Amstelwijs stelde vragen over de reserves. En de VVD’er werd gebeld door ouders en leerkrachten van verschillende scholen. Over één school, de Wending (voor speciaal basisonderwijs), kreeg Raat dusdanig veel klachten dat hij zelf poolshoogte kwam nemen. “Schandalig”, noemt hij de situatie die hij daar aantrof. ‘De vloerbedekking ligt op enkele plaatsen los en is overal versleten, net als de houten trappen. De toiletten stinken. De sponningen rond deuren en ramen zijn beschadigd. Het plafond, bestaande uit latten en doek, is op een aantal plaatsen beschadigd; daar ziet men het doek in flarden naar beneden hangen. In een aantal lokalen stinkt het echt naar vocht en ongedierte’, schrijft het raadslid op zijn blog.
“Het is een drama om kinderen daar les te geven. En dat terwijl het betreffende schoolbestuur, Amstelwijs, bulkt in het geld. Zo raak je mensen echt kwijt voor het onderwijs.” Raat was zo onder de indruk van de situatie op de school dat hij de gehele gemeenteraad meenam naar de school. “De conclusie was unaniem: dit kan niet.” En dus hebben alle partijen gezamenlijk een agendavoorstel ingediend bij het college van burgemeesters en wethouders, waarin het college wordt gevraagd binnen twee weken met de raad van toezicht van Amstelwijs om tafel te gaan. “Wanneer dat geen soelaas biedt, willen we dat de GGD, bouwinspectie, brandweer en Arbodienst onderzoek gaan doen naar de Wending en andere scholen van Amstelwijs. Wanneer er dan gebreken worden geconstateerd, kunnen wij tenminste handhavend optreden jegens Amstelwijs. Dit zie ik op dit moment als enige uitweg.”
Raat hoopt dat de schoolbesturen tot hun zinnen komen en hun opgepotte geld gaan uitgeven waarvoor het bedoeld is: voor kwalitatief goed onderwijs. Onderwijsgevenden zelf kunnen hier ook hun steentje aan bijdragen, denkt Raat. “Ik heb de afgelopen tijd veel telefoontjes gehad van leraren die graag willen praten over misstanden op hun school, maar bang zijn voor hun eigen bestuur. Ze willen alleen unaniem hun verhaal doen. Dat begrijp ik. Maar van die angstcultuur moeten we af. Wanneer iedereen zijn mond houdt, gebeurt er namelijk niets.”

{kadertje}
Amsterdamse besturen moeten zelf lappen

Ook in Amsterdam worden de rijke schoolbesturen op het matje geroepen. Onderwijswethouder Lodewijk Asscher – van wie Herbert Raat woordvoerder is – eist dat rijke schoolbesturen gaan meebetalen aan de verbetering van zwakke scholen. De wethouder wil een aantal zwakke basscholen op een hoger plan brengen. De gemeente heeft daarvoor extra geld beschikbaar gesteld. En wil nu ook dat de schoolbesturen zelf gaan meebetalen. Volgens een bericht in Het Parool, eind april, willen de schoolbesturen niet de portemonnee trekken. Ze brachten naar voren dat ze misschien wel veel geld hebben, maar dat een groot deel daarvoor bestemd is voor het onderhoud van de gebouwen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.