- blad nr 2
- 31-1-2009
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
ID’er mag niet zomaar ontslagen worden
Al eerder moest de Haagse lokaalassistent zich zorgen maken om zijn baan. Toen de subsidiekraan voor ID’ers werd dichtgedraaid, zag het ernaar uit dat hij net als veel collega’s het veld zou moeten ruimen. Maar er kwam een nieuw potje geld. Net als Amsterdam en Rotterdam maakte Den Haag via de Wet werk en bijstand geld vrij voor ID’ers. De lokaalassistent kreeg een aanstelling in vaste dienst en viel daarmee onder de cao-vo.
Maar Den Haag zette de subsidie stop en de Stichting Lucas wilde van de lokaalassistent af. De arbeidsovereenkomst werd beëindigd met ingang van 1 januari dit jaar. De assistent klopte bij de juridische dienst van de AOb aan en ging in beroep.
Met succes. “Wie onder de cao-vo valt heeft in principe een ontslagbescherming van twee jaar”, verklaart AOb-jurist Joost Aarts. De lokaalassistent werd op 12 september 2008 op de hoogte gesteld van zijn op handen zijnde ontslag per 1 januari. Dat is in strijd met de cao.
De Stichting Lucas voerde aan dat de lokaalassistent destijds was aangesteld op basis van een loonkostensubsidieregeling en dat er daarom voor hem andere regels golden. Nee, oordeelt de Commissie van Beroep. In de cao-vo staat dat ook ID’ers en mensen die zijn aangesteld via een andere subsidieregeling eronder vallen.
De lokaalassistent heeft dus recht op twee jaar ontslagbescherming. Jurist Aarts heeft goede hoop. “Wanneer hij alsnog wordt ontslagen gaan we weer in beroep. Want de Stichting Lucas heeft niet uit kunnen leggen waarom deze man nu juist moet worden ontslagen, terwijl de stichting daar wel criteria voor moet hebben.”
Ook andere ID’ers in het voortgezet onderwijs die met eenzelfde soort probleem worstelen, kunnen misschien voordeel hebben van deze uitspraak van de Commissie van Beroep.