- blad nr 2
- 31-1-2009
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
Stakingskorting geeft gevoel van onrechtvaardigheid
De docenten van het College Vos in Vlaardingen die vorig jaar staakten tegen de werkdruk in het voortgezet onderwijs, waren verbijsterd toen ze na de kerstvakantie hun salarisstrookje zagen. De directie had maximaal gekort. In de praktijk betekende dat 1,6 maal het aantal uren waarop iemand die dag ingeroosterd was. Volgens Jeannette Rensema, docent Nederlands, was iedereen vooral erg boos omdat er op die bewuste dag speciale activiteiten waren, waarbij de meeste docenten niet aanwezig hoefden te zijn. Bij één docent was maar liefst 350 euro ingehouden. “Ik denk dat de emoties vooral hoog opliepen omdat het ingehouden bedrag als onrechtvaardig beschouwd werd. Wij hebben hier op school altijd veel activiteiten buiten het lesrooster, daarvoor worden veel vrije uren opgeofferd. Nu hadden wij het gevoel dat de liefde wel erg van één kant komt.”
Bij de AOb kwamen zo’n twintig klachten binnen van leden die vinden dat hun bestuur op een verkeerde manier salaris gekort heeft vanwege de staking. Voor deze leden worden nu procedures gevoerd. Volgens jurist Frits Verschuren gaat het daarbij vooral om het meningsverschil van de bonden met de VO-raad. De AOb vindt dat de korting moet gaan om het aantal uren waarop de staker die dag stond ingeroosterd, de VO-raad wil ongeacht de roostering, een dag of een dagdeel korten. Aan de hand van de jurisprudentie moet de kantonrechter nu bepalen wie er gelijk heeft. Volgens Verschuren gaan de klachten niet zozeer om het geld, meestal zijn het kleine bedragen, maar om het gevoel van onrechtvaardigheid. Daarom adviseert hij mensen ook vaak om eens met de directie om de tafel te gaan zitten.
Principekwestie
Op het College Vos gebeurde dat. Rensema, AOb-lid, hield samen met een collega van het CNV eerst een handtekeningenactie onder het personeel. “We hadden enkele tientallen stakers, maar er tekenden ook collega’s die niet gestaakt hadden, dus dat was erg leuk.” Vervolgens was er een gesprek met Peter Beij, rector van de school, plus de PMR. De rector zei dat hij dit nooit zo bedoeld had en verlaagde het bedrag voor de gestaakte uren. Beij licht desgevraagd toe dat hij zich niet gerealiseerd had dat hij de zwaarste korting had geadviseerd. “Ik dacht volgens het protocol te handelen, heb gewoon opdracht gegeven aan het administratiekantoor.” Hij begrijpt de frustraties bij de protesterende docenten. “Ik vind het vervelend dat daarover onvrede is. Aan de andere kant zit ik als rector wel gemangeld tussen bestuur en personeel, en is het voor mij ook een principekwestie dat wanneer je staakt dat geld kost.” Hij hoopt het tenslotte tot een symbolisch bedrag terug te brengen zodat alles ‘in der minne’ wordt geschikt. Rensema is tevreden over het resultaat. “Ik vind het vooral heel bemoedigend dat hier veel mensen aan mee gedaan hebben en dat het veel resultaat had.”
Op de website van de AOb (www.aob.nl) staat een toelichting voor mensen die problemen hebben met het inhouden van stakingsgeld. Daar kan ook een bezwaarschrift gedownload worden.