• blad nr 19
  • 1-11-2008
  • auteur . Overige 
  • Kwesties

 

Kwesties

In dit nummer: Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid SP

Scholen worden steeds groter. Hoe kijkt u aan tegen schaalvergroting in het onderwijs?

“Nadat schaalvergroting in het onderwijs jarenlang bewust is gestimuleerd, lijkt het tij nu te keren. Mijn motie voor een fusietoets - en tot die tijd een fusiestop - kreeg brede steun in de Tweede Kamer. Met een fusietoets kunnen strenge eisen aan toekomstige fusies worden gesteld. Daarmee komt een eind aan de vrijheid van schoolbesturen om te fuseren tot mega-instellingen met tienduizenden leerlingen onder zich.
Maar een fusietoets alleen is niet voldoende. Het wordt tijd om actief aan de slag te gaan met kleinschalig onderwijs. De Onderwijsraad zei het al: ‘Voor een goed klimaat op school is onderlinge verbondenheid van cruciaal belang. In een kleinschalige omgeving voelen leraren zich prettiger dan op grote scholen.’ Schaalverkleining leidt bovendien tot meer keuzevrijheid, er zijn immers meer scholen om uit te kiezen. Net zo belangrijk zijn de inspraakmogelijkheden. Een bestuur dichtbij is veel beter te benaderen door ouders en leraren. Bovenal is het kind op een kleine school geen nummer, maar leerling. Dat voorkomt bij voorbaat veel problemen.
In ons plan ‘De buurt, de schaal van de toekomst’, doen wij voorstellen voor wijkgebonden scholen. Zeker in het beroepsonderwijs is het goed als scholen veel meer onderdeel worden van de buurt. Leerlingen kunnen medeverantwoordelijk worden voor het buurtonderhoud en de wijkopbouw. Buurtwerkers en lokale bedrijven weten de jongeren op de wijkschool te vinden. Daarom bepleiten wij naast een fusietoets invoering van een ‘kleinschaligheidsbonus’: scholen die erin slagen om kleinschalig onderwijs te geven, krijgen daarvoor een financiële bonus. Tegelijk moet het makkelijker worden om nieuwe scholen te stichten. Elke school die een locatie in de buurt wil starten, wordt financieel en organisatorisch ondersteund. En scholen die dat willen, moeten zich los kunnen maken van hun schoolbestuur.
De regering komt voor het eind van het jaar met een plan voor de menselijke maat in het onderwijs. Ik doe alvast deze voorstellen en ga ervan uit dat de regering het eens is dat onderwijs een zaak van ons allen is, niet alleen van schoolbesturen.”

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.