• blad nr 19
  • 1-11-2008
  • auteur M. Knoop 
  • Kleine column

 

Tijd voor goed onderwijs

Toen op 9 oktober 2008 de sectorraad voortgezet onderwijs van de AOb instemde met het onderhandelaarsakkoord van de cao-vo was ik van plan vooral ook over de verbeteringen voor het ondersteunend personeel te schrijven in deze column. De AOb had kort voor de zomervakantie het Convenant leerkracht met minister Ronald Plasterk afgesloten en toen al hebben we aangekondigd bij de cao’s vooral ook aandacht voor het ondersteunend personeel te vragen. Welnu: dat is bij dit onderhandelaarsakkoord voor het voortgezet onderwijs zeker gebeurd. Inmiddels is er ook een positieve reactie van het groepsbestuur oop. Dus lijkt een positief geluid mogelijk.
Hoe anders kan het lopen. Het bestuur van de VO-raad heeft geweigerd het onderhandelaarsakkoord positief aan de achterban voor te leggen. Niet omdat de tekst van het akkoord niet goed is, maar omdat de uitleg van de AOb niet juist zou zijn. Volgens de VO-raad geldt werkdrukvermindering alleen voor leraren met een volledige baan. Hoezo Wet gelijke behandeling? De rechter heeft zich erover gebogen, maar ook daarna blijven partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Er wordt nu niet gewerkt aan verbetering van het lerarentekort en aan een beter imago van de sector. Dit zal het voortgezet onderwijs niet tot een aantrekkelijke sector maken. En dat is ernstig.
Door de halsstarrige houding van de VO-raad is er niet alleen geen akkoord over de werkdrukvermindering voor leraren, ook de andere maatregelen uit het onderhandelaarsakkoord zoals de salarisverhogingen en de maatregelen voor ondersteuners zijn hierdoor van de baan. Dat is voor de AOb niet aanvaardbaar. Onze eisen zijn helder: werkdruk omlaag, professionalisering van het ondersteunend personeel en salarisverhoging. En daarom zijn er acties gehouden.
De voorbereidingen van die acties vonden voor een deel plaats in de herfstvakantie. De AOb blijkt over een sterke organisatie te beschikken: leden waren direct bereid zich in te zetten om te flyeren, vervoer te regelen en andere noodzakelijke activiteiten te verrichten. Zeer velen, onder andere ook instellingscontactpersonen, hebben daarbij een belangrijke rol vervuld.
De actieweek is inmiddels achter de rug. Op het moment van het schrijven van deze column is nog niet bekend of de druk van deze bijeenkomsten voldoende is geweest om de VO-raad tot andere gedachten te bewegen. Maar wel duidelijk is dat de AOb niet bereid zal zijn werkdrukvermindering in te ruilen voor salaris. Dat hebben de leden de afgelopen weken heel duidelijk gemaakt. Als het nodig is, zullen we dat de komende weken nog duidelijker maken. Niet alleen aan de collega’s op school, maar ook aan de VO-raad. Want één ding moet duidelijk zijn na de estafettestakingen: het is nu tijd voor goed onderwijs. En goede arbeidsvoorwaarden voor oop’ers en leraren. De AOb zal zich daarvoor inzetten, met steun van alle leden. Wie de actuele stand van zaken wil weten: zie de website www.tijdvoorgoedonderwijs.nl of www.aob.nl.

Martin Knoop, lid dagelijks bestuur

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.