• blad nr 19
  • 1-11-2008
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Het ministerie van Onderwijs start waarschijnlijk in 2009 met een experiment waarbij studiebollen met een mbo-opleiding binnen een regionaal opleidingencentrum kunnen doorleren aan het hbo. Een mbo-instelling in Rotterdam krijgt de primeur. Studenten die deelnemen aan de proef, krijgen aan het eind van hun leerloopbaan geen bachelortitel, maar de zogenoemde associate degree (ad). Dit is een nieuw diplomaniveau tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor. Het ministerie experimenteert sinds 2006 met deze titel op hogescholen. Er zijn al mbo-instellingen waarbij studenten delen van het ad-programma kunnen volgen.
Spits, 22 oktober

Haagse kinderen hoeven met het Suikerfeest niet naar school. Toestemming voor wegblijven van de school is niet eens nodig, zo blijkt uit het antwoord van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op vragen van het raadslid Willem van der Velde (voorheen LPF). Tijdens het laatste Suikerfeest, vorige maand, hebben verscheidene Haagse openbare scholen hun islamitische leerlingen verlof gegeven of zelfs de deuren helemaal gesloten. Van der Velde vindt dat belachelijk en wilde daarover opheldering van het Haagse stadsbestuur.
De Telegraaf, 23 oktober

Hoogbegaafde kinderen hebben het niet altijd makkelijk in het onderwijs: de stof is niet uitdagend genoeg en klasgenootjes hebben vaak andere interesses. Een klas overslaan kan helpen, stelt Lianne Hoogeveen, van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Al kleven daar ook nadelen aan: uit haar onderzoek blijkt dat hoogbegaafde kinderen die op de basisschool een klas overslaan, in de eerste twee klassen van de middelbare school minder zelfvertrouwen hebben en minder geaccepteerd worden door hun klasgenoten.
NRC Handelsblad, 23 oktober

Een kwart van alle scholen in het voortgezet onderwijs heeft het afgelopen jaar te maken gehad met incidenten waar wapens aan te pas kwamen. Het ging daarbij meestal om slag- en stootwapens en messen. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Justitie heeft laten uitvoeren.
Het Parool, 23 oktober

De waarde van sport is volgens Clarence Seedorf groter dan die van onderwijs. “Sport heeft de kracht om over bepaalde barrières heen te stappen. Kinderen kunnen zich motorisch ontwikkelen en krijgen daardoor spelenderwijs een eigen identiteit en zelfvertrouwen. Op school is dat anders. Slechte cijfers of slechte leraren zijn slecht voor de motivatie en kunnen daardoor schade aanrichten in hun ontwikkeling. Ik heb veel meegekregen van sport. Daardoor ben ik de persoon geworden die nu hier zit.”
Trouw, 27 oktober

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.