• blad nr 19
  • 1-11-2008
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Te kleine scholen krijgen meer tijd

Scholen met minder dan 23 leerlingen krijgen meer tijd voordat ze worden opgeheven.

Een school in het Friese Goingarijp stond model voor de initiatiefnota van het CDA om scholen die onder de norm duiken meer tijd te geven om nog te groeien. Openbare basisschool ’t Slúske moest per 1 augustus van dit schooljaar sluiten, omdat het aantal leerlingen gezakt was onder de grens van 23. Maar er was een nieuwe wijk gebouwd en in de toekomst werd groei verwacht.
Het schrijnende voorbeeld van gedwongen sluiting, ’t Slúske, blijkt echter nog helemaal niet gesloten te zijn, zo ontdekte dagblad Trouw. Coördinator Inge Dekker had met verbazing gelezen dat haar school gesloten is, terwijl ’t Slûske allang gered is door een fusie met een andere school en een extra financiële bijdrage van de gemeente.
Staatssecretaris Sharon Dijksma steunt niettemin het CDA-voorstel een school in een dergelijke situatie nog drie jaar ruimte te geven om te groeien. De nieuwe uitwijkmogelijkheid geldt alleen voor scholen met een goed perspectief. Ook de kwaliteit van een te kleine school wordt in de gaten gehouden. Een tweede voorwaarde is dat de school onder een bestuur valt met meer scholen, waardoor het geringe leerlingtal wordt gecompenseerd. Een éénpitter moet dus gaan fuseren. Coördinator Dekker zegt overigens in Trouw dat ze 150 leerlingen het minimum vindt om een school normaal te laten draaien. Ze heeft nu één leerling in groep 8, die snakt naar wat vriendjes van zijn leeftijd.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.