• blad nr 19
  • 1-11-2008
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Exameneisen worden aangescherpt

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt verscherpt de exameneisen voor havo en vwo. Scholieren moeten voortaan gemiddeld een voldoende halen voor het centraal examen. Mogelijk verdubbelt het aantal gezakten daardoor.

De verschillen tussen de cijfers voor het schoolexamen en het centraal examen zijn vaak te groot. Scholieren hebben daardoor op de ene school een grotere slaagkans dan op de andere. Dat wil staatssecretaris Van Bijsterveldt aanpakken. Vanaf het examenjaar 2011/12 scherpt zij de exameneisen aan.
Nu kunnen leerlingen een onvoldoende centraal examen nog compenseren met voldoendes voor het schoolexamen. Dat is straks verleden tijd. Scholieren moeten vanaf 2011/12 gemiddeld een voldoende halen voor het centraal examen. Ook mogen havo- en vwo-leerlingen op hun cijferlijst (centraal en schoolexamen samen) hooguit nog maar één 5 hebben bij de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Voor het vmbo vraagt Van Bijsterveldt aan de Onderwijsraad om een aanvullend advies.
De scherpere eisen kunnen ertoe leiden dat het percentage gezakten bij havo/vwo stijgt van 6,4 naar 12,6. Op het vmbo zal straks 8 procent het examen moeten overdoen, berekent het ministerie. De staatssecretaris zegt in haar brief niets over de hogere kosten die hieraan verbonden zouden kunnen zijn.
Scholen met grote verschillen tussen de cijfers voor het schoolexamen en het centraal examen worden straks harder aangepakt. De Onderwijsinspectie zal eerst de druk verhogen op scholen waar het verschil groter is dan één punt. Wanneer verbetering dan uitblijft, kan de inspectie adviseren om het examen bij die scholen door de staatsexamencommissie te laten afnemen.

Verkeerde volgorde
De AOb is voor verscherping van de exameneisen, maar vindt het vreemd dat de staatssecretaris nu al met deze maatregelen komt. De wettelijk vastgestelde exameneisen voor de vernieuwde tweede fase zullen pas dit en komend schooljaar hun eerste effect laten zien. “Heeft de commissie-Dijsselbloem niet voldoende gewaarschuwd voor dit soort over elkaar heen buitelende beleidsmaatregelen”, vraagt AOb-hoofdbestuurder Wim de Kok zich af.
Ook Beter Onderwijs Nederland (BON) is voor strengere eisen. Maar volgens BON hanteert de staatssecretaris een verkeerde volgorde. Eerst zou vastgesteld moeten worden wat leerlingen concreet moeten kennen en kunnen. Door de nieuwe eisen wil Van Bijsterveldt het instroomniveau naar het hoger onderwijs verhogen. Maar: ‘zolang niet vaststaat waar een 6 precies voor staat aan kennis en kunde, schiet het hoger onderwijs er niets mee op’, aldus BON.
Ook volgens de scholieren loopt de staatssecretaris te hard. “De staatssecretaris wil het dak al op het huis zetten terwijl een solide fundering nog ontbreekt”, zegt Jelle Swaan, voorzitter van het scholierencomité Laks. Eerst moet er geïnvesteerd worden in de onderwijskwaliteit - vooral van de basisvakken Nederlands, Engels en wiskunde -, pas daarna zou de norm aangescherpt mogen worden.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.