• blad nr 17
  • 4-10-2008
  • auteur E.. Prins 
  • Mijn collega

 

Ingaan op ideeën van kinderen

Naam: Nanda Krol (23)
Functie: leerkracht groep 6/7/8
School: basisschool de Klokbeker, Zwolle

-Invallen
“Ik ben net klaar met de pabo en werk nu als invaller, met een jaarcontract. Daar ben ik heel blij mee. Met nog twee collega’s sta ik voor groep 6/7/8.”

-Natuurlijk leren
-“De Klokbeker werkt sinds een paar jaar met ‘natuurlijk leren’. Dat betekent dat we kinderen zoveel mogelijk laten leren vanuit hun eigen motivatie. Ze moeten wel een minimum aantal opdrachten doen, maar mogen zelf bepalen wat ze wanneer doen en hebben ook veel vrijheid om hun eigen interesses te volgen. We geven geen les, maar workshops en die zijn facultatief. We geven ook geen cijfers, maar werken met portfolio’s en leerlijnen.”

-Coachen
-“In het begin moest ik erg wennen, maar nu bevalt het goed. Het is heel leuk om in te gaan op de ideeën van de kinderen en daar kan je altijd wel een leerdoel in kwijt. We coachen vooral door vragen te stellen. Deze manier van lesgeven maakt ze heel zelfstandig.”

-Suriname
“Het contrast met mijn lio is enorm. Mijn lio heb ik in Suriname gedaan en daar is het onderwijs juist heel autoritair en klassikaal. Verschikkelijk vond ik dat, maar de ervaring op zich was geweldig. Ik ben met een enorme rugzak aan ervaringen teruggekomen. Ik denk dat ik me daardoor ook in deze nieuwe situatie makkelijker aan kan passen.”

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.