- blad nr 17
- 4-10-2008
- auteur . Overige
- Nieuwsoverzicht
Nieuwsoverzicht
Spits, 26 september
Pijlsnel daalt het aantal scholieren in Rotterdam dat na de schoolvakantie niet terugkeert in de klas. Ten opzichte van het vorige schooljaar zijn er nog maar half zoveel wegblijvers. Scholen accepteren steeds minder dat ouders hun kroost meenemen op vakanties terwijl hun kinderen in de klas horen te zitten. De resultaten zijn er naar: van de circa 80.000 leerplichtigen keerden vorig jaar 138 kinderen niet op tijd terug na de zomervakantie. Dit jaar daalde dat aantal naar 77.
AD/Rotterdams Dagblad, 26 september
Het CDJA, jongerenafdeling van het CDA, keert zich tegen de opvatting van onderwijsminister Plasterk dat scholen nooit homoseksuele leraren mogen ontslaan om hun geaardheid. In een opinieartikel in het Nederlands Dagblad van gisteren roepen de christelijke jongeren Tweede Kamerleden van hun eigen partij op om tegen dit idee in te gaan. CDJA-voorzitter Harry van der Molen wijst op artikel 23, waarin het benoemingsbeleid van scholen onder de vrijheid van onderwijs valt. “Plasterk goochelt met onze grondwet door het non-discriminatiebeginsel te verheffen boven godsdienstvrijheid en de vrijheid van onderwijs”, zegt hij.
Trouw, 26 september
“Ik heb oud-onderwijsinspecteurs gevraagd leraren te adviseren, zodat kinderen weer leren lezen. Scholen richten zich soms op verkeerde zaken. Ik hoorde over een school die als uiterst zwak geldt en werkt aan verbetering van het muziekonderwijs en vijf keer per jaar Artis bezoekt. In plaats van zich te richten op minder leesachterstanden.”
Lodewijk Asscher, wethouder Amsterdam, Het Parool, 26 september
Scholen kunnen rekenen op miljoenen euro's aan boetes door de invoering van de gratis schoolboeken, voorspelt distributeur Van Dijk Educatie. Vanaf volgend schooljaar moeten scholen hun lesboeken openbaar aanbesteden. Maar dat gaat niet zomaar, waarschuwt algemeen directeur Van der Wind van Van Dijk Educatie. Veel scholen hebben een meerjarig contract met een distributeur. Als zij die contracten voortijdig willen verbreken, zullen ze flink moeten betalen. De Tweede Kamer wil opheldering.
Trouw, 29 september