• blad nr 17
  • 4-10-2008
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Naar slimme mbo'ers die hun opleiding te makkelijk vinden, wordt niet omgekeken en voorlopig gaat het ook niet gebeuren. Zo blijkt uit inventarisatie van deze krant. Veel van deze studenten stoppen uit pure verveling met hun studie. Maar beleidsmakers richten zich in hun strijd tegen uitvallers alleen op studenten met persoonlijke problemen of voor wie de opleiding juist te moeilijk is.
Spits, 26 september

Pijlsnel daalt het aantal scholieren in Rotterdam dat na de schoolvakantie niet terugkeert in de klas. Ten opzichte van het vorige schooljaar zijn er nog maar half zoveel wegblijvers. Scholen accepteren steeds minder dat ouders hun kroost meenemen op vakanties terwijl hun kinderen in de klas horen te zitten. De resultaten zijn er naar: van de circa 80.000 leerplichtigen keerden vorig jaar 138 kinderen niet op tijd terug na de zomervakantie. Dit jaar daalde dat aantal naar 77.
AD/Rotterdams Dagblad, 26 september

Het CDJA, jongerenafdeling van het CDA, keert zich tegen de opvatting van onderwijsminister Plasterk dat scholen nooit homoseksuele leraren mogen ontslaan om hun geaardheid. In een opinieartikel in het Nederlands Dagblad van gisteren roepen de christelijke jongeren Tweede Kamerleden van hun eigen partij op om tegen dit idee in te gaan. CDJA-voorzitter Harry van der Molen wijst op artikel 23, waarin het benoemingsbeleid van scholen onder de vrijheid van onderwijs valt. “Plasterk goochelt met onze grondwet door het non-discriminatiebeginsel te verheffen boven godsdienstvrijheid en de vrijheid van onderwijs”, zegt hij.
Trouw, 26 september

“Ik heb oud-onderwijsinspecteurs gevraagd leraren te adviseren, zodat kinderen weer leren lezen. Scholen richten zich soms op verkeerde zaken. Ik hoorde over een school die als uiterst zwak geldt en werkt aan verbetering van het muziekonderwijs en vijf keer per jaar Artis bezoekt. In plaats van zich te richten op minder leesachterstanden.”
Lodewijk Asscher, wethouder Amsterdam, Het Parool, 26 september

Scholen kunnen rekenen op miljoenen euro's aan boetes door de invoering van de gratis schoolboeken, voorspelt distributeur Van Dijk Educatie. Vanaf volgend schooljaar moeten scholen hun lesboeken openbaar aanbesteden. Maar dat gaat niet zomaar, waarschuwt algemeen directeur Van der Wind van Van Dijk Educatie. Veel scholen hebben een meerjarig contract met een distributeur. Als zij die contracten voortijdig willen verbreken, zullen ze flink moeten betalen. De Tweede Kamer wil opheldering.
Trouw, 29 september

Dit bericht delen:

© 2020 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.