• blad nr 15
  • 6-9-2008
  • auteur . Overige 
  • Kwesties

 

Kwesties

In dit nummer: Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid SP

De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk stuurde de ouders van de Ibn Ghaldoun-school een brief met het advies hun kinderen naar een andere school te sturen. Is het een goed idee ouders te waarschuwen wanneer hun kind naar een zeer zwakke school gaat?

“Het is niet aan wethouders om adviezen te geven over scholen in hun gemeente. De regering is verantwoordelijk voor het onderwijs. Scholen moeten goed zijn. Als dat niet zo is, dienen er maatregelen genomen te worden. De overheid kan tot nog toe nauwelijks ingrijpen als een school onvoldoende presteert. De inspectie hoort zwakke scholen streng aan te spreken op wanbeleid. Als dat niet helpt, is de uiterste maatregel dat de school wordt gesloten. Het is begrijpelijk dat de wethouder goed onderwijs wil voor de kinderen uit zijn stad. Maar als er problemen zijn, dient hij de regering daarop aan te spreken. Die moet zorgen voor goed onderwijs, op álle scholen. Het is dus aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt om met gepaste maatregelen te komen.”

De Onderwijsraad adviseert de pabo in tweeën te knippen. Er moet een variant komen voor het jonge kind en eentje voor het oudere kind. Een goed idee?

“Het kan goed zijn om te experimenteren met een gedifferentieerde pabo. Met de afschaffing van de kleuterschool en de introductie van de basisschool kwam een nieuwe groep kinderen de school binnen. Ook de voorschool maakt steeds meer deel uit van het onderwijs. Een opleiding voor kinderen van nul tot acht jaar en een opleiding voor zes- tot twaalfjarige kinderen kan een zinvolle specialisatie opleveren. Maar het is minstens zo belangrijk dat de pabo in het algemeen van hoge kwaliteit is. De recente problemen met lezen en rekenen zijn zeer zorgwekkend. Daarom is de nieuwe ‘universitaire pabo’ in Utrecht een gouden greep. Het hoge aantal aanmeldingen toont aan dat hier een gat in de markt is gevonden. Veel universitaire studenten willen graag in het basisonderwijs werken, maar niet als zij daarvoor naar de pabo moeten. De regering moet er dan ook alles aan doen om de universitaire pabo tot een groot succes te maken.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.