• blad nr 15
  • 6-9-2008
  • auteur J. Popken 
  • Redactioneel

 

Afspraken over maximumloon

Een groot aantal scholen voor voortgezet onderwijs in Friesland wil afspraken maken over het maximumsalaris voor nieuwe docenten. Zij willen voorkomen dat scholen in de slag om de docent tegen elkaar gaan opbieden. Tegenstanders spreken van kartelvorming.
Op het moment is het lerarentekort in Friesland minder nijpend dan in de Randstad. In de toekomst kunnen er wel tekorten ontstaan, vooral bij eerstegraadsfuncties. “Wij willen niet dat scholen dan tegen elkaar worden uitgespeeld. Daar is het geld dat wij ontvangen niet voor bedoeld. De lumpsum komt zo onder druk te staan en daar is uiteindelijk niemand bij gebaat”, verklaart Femme Riemersma, rector van een scholengemeenschap in Franeker en voorzitter van onderwijskoepel Fricolore. Bij Fricolore zijn vijftien scholen voor confessioneel onderwijs aangesloten. In totaal staan 23 scholen, het gros van alle Friese scholen, achter het plan.
AOb-voorzitter Walter Dresscher heeft nog geen klachten over het plan binnengekregen. Hij wijst op de neveneffecten van extraatjes: een nieuwe collega met aanmerkelijk betere arbeidsvoorwaarden kan spanningen binnen het team veroorzaken. De AOb vraagt zich wel af of afspraken tussen scholen over een maximumsalaris zijn toegestaan. Voor de AOb-voorzitter is overigens van primair belang dat de cao wordt nageleefd.
Riemersma: “Natuurlijk betalen we ons personeel keurig conform de cao. Daar bovenop willen we een eigen marge afspreken. Dat houdt niet in dat er nooit aan een hoger salaris of een hogere schaal kan worden gedacht. Wel komt er een bovengrens.” Waar die precies komt te liggen, is nog niet duidelijk.
Columnist en leraar economie Gerrit Gorter beticht in zijn rubriek in de Leeuwarder Courant de scholen van kartelvorming. Dergelijke salarisafspraken passen volgens Gorter niet in een kapitalistische samenleving waarin schaarste de prijzen opdrijft. ‘Het is algemeen erkend dat de schaarste aan goedopgeleide leraren mede het gevolg is van een achterblijvende beloning. Het nu afgesproken salarisplafond frustreert de correctie van die achterstand.’ De columnist roept de onderwijsbonden op om de kwestie voor te leggen aan de Nederlandse Mededingings Autoriteit.
Een NMA-woordvoerder zegt desgevraagd dat het mogelijk om een overtreding van de mededingingswet gaat, maar kan dat op basis van de nu beschikbare gegevens nog niet beoordelen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.