• blad nr 10
  • 17-5-2008
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Medewerkers van de Rabobank worden mogelijk ingezet als leraar om het docententekort op middelbare scholen het hoofd te bieden. De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, overlegt met de bank over de precieze invulling van het idee. De ‘bankdocenten’ zullen vooral worden ingezet als leraar economie. Volgens Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad, werken bij de bank veel afgestudeerde economen met een docentenbevoegdheid die ze nog nooit gebruikt hebben. “Die mensen vinden het leuk een paar dagen per week voor de klas te staan. En scholen zijn daar mee geholpen.”
De Stentor/Veluws Dagblad, 30 april

IJmuiden Corus heeft het onderzocht, en trekt een heldere conclusie: leerlingen die competentiegericht onderwijs hebben gehad, zijn op twee punten beter: zelfstandigheid en praktijkgerichtheid. Volgens Inge Helmers, die bij het staalconcern de opleidingsactiviteiten leidt, is het competentiegerichte onderwijs duidelijk een verbetering. “Vroeger moest je alles voor ze doen, maar nu organiseren ze zelf een voetbaltoernooi als ze daar zin in hebben.” Corus heeft zijn oordeel gebaseerd op de wetenschap. Het concern heeft het Amsterdamse Kohnstamm Instituut ingeschakeld om het nieuwe onderwijs te evalueren.
De Volkskrant, 2 mei

Het vmbo in de Rotterdamse binnenstad is op sterven na dood. De betere leerlingen vluchten massaal de stad uit. Een betere aansluiting met het mbo moet voorkomen dat straks geen enkel vmbo meer te vinden is in de binnenstad. Die verontrustende boodschap komt van LMC Rotterdam, een grote scholenkoepel met vooral vestigingen in de binnenstad. Nog niet eens zo lang geleden liepen er 11.000 leerlingen rond. Nu zijn er dat nog 8000.
AD/Rotterdams Dagblad, 2 mei

Uit onderzoek van het scholierencomité Laks onder ruim 2300 scholieren blijkt dat 70 procent liever goede, inhoudelijke lessen volgt dan een maatschappelijke stage loopt. Slechts een kwart staat helemaal achter het idee om buiten de school door middel van vrijwilligersactiviteiten kennis te maken met de samenleving. Volgens het Laks moet met deze uitkomst het verplichte karakter van de maatschappelijke stage vervallen.
De Telegraaf, 3 mei

Ongeveer 80 procent van de leerlingen van Utrechtse scholen zit dagelijks in een lokaal waarvan de luchtkwaliteit niet deugt. Dat blijkt uit onderzoek door de gemeente Utrecht en een aantal andere instanties. Voorlopig is er echter geen oplossing voor de problemen omdat het rijk niet met geld over de brug komt, zo meldt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. (..) In 2006 haalde basisschool de Boomgaard in Leidsche Rijn het nieuws omdat de luchtkwaliteit zo slecht was dat de leerlingen les kregen in de tuin van een ouder.
ANP, 6 mei

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.