• blad nr 10
  • 17-5-2008
  • auteur Y. van de Meent 
  • Redactioneel

 

Cornielje gaat urennorm onderzoeken

Clemens Cornielje van de VVD wordt de voorzitter van de commissie die de urennorm voor het voortgezet onderwijs onderzoekt. De commissie mag niet meer geld eisen.

Het onderzoek werd op 14 februari aangekondigd door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt tijdens het Tweede Kamerdebat over de 1040-urennorm. Voorzitter Cornielje is nu commissaris van de Koningin in Gelderland, maar was daarvoor als Kamerlid jarenlang onderwijsspecialist voor de VVD. Verder zitten er in de commissie Geri Bomhof (voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht), Hans Borstlap (lid Raad van State), Kars Veling (rector Johan de Witt College, Den Haag) en Marc Vermeulen (hoogleraar onderwijssociologie).
Van Bijsterveldt hield vast aan de 1040-urennorm ondanks dat steeds meer scholen zeiden zich er niet aan te kunnen houden. Om boetes te vermijden vulden veel scholen de roosters aan met loze uren waarin leerlingen huiswerk moesten maken met een surveillant. Scholierencomité Laks protesteerde tegen deze ‘ophokuren’, samen met zo’n 150 scholen vormde zij het platform Bewust Kiezen voor Kwaliteit (BKK).
De AOb organiseerde een petitie tegen zinloze uren die getekend werd door 3400 werknemers in het onderwijs. Volgens het platform BKK was het beter geweest wanneer de Rekenkamer onderzoek had gedaan naar de urennorm, omdat er volgens hen gewoon onvoldoende geld is uitgetrokken voor het geven van zoveel lesuren.
In de opzet van het onderzoek ‘onderwijstijd en onderwijskwaliteit’ wordt er in ieder geval van uitgegaan dat er niet meer geld is dan het huidige budget. De commissie mag dus niet meer geld eisen. Ook mag de huidige inhoud en kwaliteit van het onderwijsprogramma niet ter discussie gesteld worden.
Wel kan bekeken worden welke ruimte scholen mogen hebben om schooleigen keuzes te maken. Zo is er veel discussie geweest over of projecten voor leerlingen konden meetellen als onderwijsuren.
Ook kan de Nederlandse urennorm in Europees perspectief bezien worden. De eventuele aanbevelingen van de commissie moeten, zo staat in de opdracht vermeld, op een ‘breed draagvlak’ kunnen rekenen. De opzet van het onderzoek is ook al voorgelegd aan de VO-raad, AOb, CNV Onderwijs, Laks en ouderorganisaties. Kennelijk heeft de staatssecretaris geen zin in nieuwe protesten. Ze verwacht in december van dit jaar het onderzoeksrapport te zullen ontvangen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.