• blad nr 7
  • 5-4-2008
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Boze leraren

Minister van Onderwijs Plasterk moet meer geld uittrekken voor salarissen en vermindering van de werkdruk. Dat eisten enkele honderden leraren uit de omgeving van Den Haag vorige week woensdag tijdens een betoging op het Plein voor de Tweede Kamer.

“Mag ik dan vragen hoeveel u verdient?”, vroeg discussieleider Cees Grimbergen nieuwsgierig. De docent geschiedenis van het Aloysiuscollege, academisch opgeleid, 0.9 aanstelling, verdiende netto 1600 euro met deze prachtbaan. Eigenlijk klaagde hij niet eens zozeer over het geringe salaris, maar vooral over de werkdruk. Hij had 237 leerlingen onder zijn hoede. Wil je dat goed doen, dan heb je daar meer tijd voor nodig. Dat vertelde hij op de bijeenkomst in het Haagse Aloysiuscollege, die voorafging aan de betoging.
Ronald Cilon, woordvoerder van ‘Leraren in actie!’, denkt dan ook dat er alleen nieuwe collega’s aan te trekken zijn als de werkdruk vermindert en de salarissen gunstiger worden. In de Haagse regio is 11 procent van de docenten onbevoegd en 17 procent onderbevoegd. De groep ‘Leraren in actie!’ had docenten opgeroepen niet langer te wachten op de onderhandelingen tussen minister Plasterk, bonden en werkgevers. De onderhandelingen over het actieplan van de minister duurden veel te lang.
De voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter, beloofde de aanwezigen plechtig dat extra geld rechtstreeks ten goede komt aan de salarissen. De VO-raad had die dag in een persbericht laten weten achter de eisen van de actievoerders te staan: de minister moet nu maar eens over de brug komen met dat geld en niet allerlei verplichtingen stellen aan schoolbesturen. De raad weigert namelijk om per school af te spreken dat een deel van de docenten hoger wordt ingeschaald. Omdat docenten steeds lager ingeschaald worden, willen minister en bonden harde garanties van de werkgevers om te voorkomen dat geld voor docenten opnieuw voor iets anders wordt gebruikt.
Ronald Cilon, eveneens docent op het Aloysiuscollege, deed een oproep aan het hele kabinet om meer te investeren in het onderwijs. Hij voorspelde dat er over tien jaar dan wel overal gratis boeken zijn op de scholen, maar geen docenten. De tekorten zijn nu al zo nijpend dat leerlingen het hebben over hun ‘roostervrije dag’. De AOb had begrip voor de actie in Den Haag.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.