• blad nr 6
  • 22-3-2008
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Juf zocht boer en vond roem

De liefde vinden via een televisieprogramma. Er gebeuren gekkere dingen, dachten de juffen Ronella Kroft en Maartje de Vos. Ze deden mee aan Boer zoekt vrouw. Ineens kende half Nederland hen. Niet alleen de postbode kreeg een kijkje in hun privéleven, maar ook collega’s, leerlingen èn ouders. “Kreeg ik een rode bloempot in de vorm van een hartje, of ik die aan Henk wilde geven.” Cadeaus ten spijt, de liefde vonden de juffen niet in het programma.

Eigenlijk begon het een beetje als een grap. Ronella Kroft (25), leraar groep 3 op basisschool Ter Does in Hoogmade, had de aflevering van Boer zoekt vrouw gezien waarin de boeren zich voorstelden. Boer Frans – een blonde Twentse krullenbol, type no-nonsense – leek haar wel wat. Ze overwoog hem een brief te schrijven, maar durfde niet zo goed alleen. Dus vroeg ze haar collega van groep 7/8 Maartje de Vos (27) ook naar de aflevering te kijken. Die Henk – hoogopgeleide bollenboer uit Noordwijkerhout – was misschien wel wat voor haar.
Drie dagen voor de sluitingsdatum besloten de juffen te schrijven. “We hadden allebei een opvallende brief, heel schools eigenlijk”, vertelt Maartje. “Op een groot gekleurd vel hadden we onze naam gezet met daaromheen allemaal kreten die op ons van toepassing waren.”
De schoolse aanpak sloeg aan. Beide dames werden uitgenodigd voor een speeddate. Maartje: “We zeiden nog tegen elkaar: Stel je voor dat we allebei op speeddate mogen. En dat we allebei bij de boer mogen logeren. Dat zou wat zijn.” Ronella: “Onze fantasie sloeg wat op hol. We zagen ons al met de boeren op teamuitje gaan.”
Zover is het niet gekomen. De juffen bleven wel allebei als laatste over in het programma. Toen boer Henk aan het eind van het programma moest kiezen tussen Maartje en Marlou, haakten beide dames af. Maartje: “Ik mag Henk erg graag, we hebben een heel fijne week gehad. Maar ik voelde niets voor hem. Marlou ook niet.”
Broer Frans koos voor Ronella. Ze gingen samen op reis naar Istanbul. Het leek allemaal heel mooi. Maar uiteindelijk sloeg de twijfel toe en beëindigde Frans de verse verkering. De juf had een gebroken hart en vrijwel niemand om het mee te delen. De opnames van het programma waren namelijk al voor 22 november afgerond. Het programma werd pas vanaf medio december uitgezonden. Kijkers zouden begin maart de ontknoping te zien krijgen. In de tussentijd moesten de juffen hun mond houden. “In de kerstvakantie is het uitgegaan met Frans”, vertelt Ronella. “Dan zit je met je eigen verdriet. Maar je moet de schijn ophouden.”

Jongensdingen
De schijn ophouden. Daar zijn de dames bedreven in geraakt. Het begon al met de logeerweek. De juffen kregen allebei vrij buiten de vakanties. Ongewoon op een kleine basisschool. “Ik had een lang familieweekend, was het verhaal”, zegt Ronella. “Onze directeur Kees Hagenaars was in het complot betrokken”, vertelt Maartje. “Een week eerder was de KRO een filmpje op school komen maken. Wij zeiden dat dat voor het ministerie was en dat ik vervolgens was uitgenodigd op een congres. Kees was fantastisch. Hij nam zelfs mijn klas over. Samen met mijn moeder was hij het meest enthousiast.”
Toch roken de collega’s nattigheid. Ronella had zich tegen een van hen een beetje versproken. “En ik hou ook wel van het plattelandsuitgaansleven. Ik ga veel schuurfeesten af. Daardoor hebben ze, denk ik, bedacht dat ik misschien wel aan het programma meedeed.” Maartje’s deelname kwam meer als een verrassing. Hoewel zij net als Ronella een boerendochter is. Toeval? “Misschien niet. Wij zijn beiden wel vertrouwd met het boerenleven, dus misschien dat je dan eerder schrijft. Maar ik hoef niet per se een boer. Een boekhouder was ook prima geweest.”
Alles is een groot avontuur geweest. Ineens waren de juffen bekende Nederlanders. Op straat worden ze herkend. Op internetfora zijn de meningen over hen niet misselijk. Toen bleek dat ze de liefde niet hadden gevonden via het programma, stroomden liefdesbrieven, e-mails, gedichten en zelfs bloemen van aanbidders binnen.
“Ik heb me dat van tevoren niet zo gerealiseerd”, bekent Ronella. “Bovendien heb ik het allemaal heel anders beleefd dan het is uitgezonden. Ik vind dat we echt als typetjes zijn neergezet. Frans was de lompe boer. Jessica het paardenmeisje. Joyce het meegaande type en ik was de vrijgevochten meid die haar eigen gang ging. Maar ik heb ook een andere, lieve, kant, die ik in de uitzendingen niet gezien heb.”
Ronella: “Een jongetje uit mijn klas zei: Frans doet alleen maar jongensdingen met jullie. Ik zei bijvoorbeeld in het programma dat je mij niet elke zondag aan de kant van de motorcrossbaan zult vinden. Dat is omdat ik vind dat je je niet helemaal hoeft aan te passen aan je vriend. Een relatie moet een toevoeging zijn, niet een opoffering.”

Geen muurbloempje
Aan elkaar hebben de juffen veel steun gehad. “Je hebt aan een half woord genoeg”, zegt Maartje. Tijdens de opnames waren de dames dan ook voortdurend met elkaar aan het sms’en. Tot op het punt dat de aanwezige redacteur van het programma de telefoon uit de handen van Ronella rukte. “We gaven elkaar informatie die we niet mochten doorspelen.”
Het programma was en is hèt onderwerp van gesprek op de basisschool in Hoogmade. Maartje: “Op maandagochtend, na de nieuwste uitzending, mochten de kinderen mij tijdens het kringgesprek alles vragen wat ze wilden weten. Maar daarna wilde ik overgaan tot de orde van de dag.” In de onderbouw, waar Ronella lesgeeft, mochten veel kinderen niet op zondagavond naar het programma kijken, en dan werd het opgenomen. Zo waren er de hele week vragen. “De kinderen reageerden onwijs leuk. Maar soms moest ik zeggen: Nu gaan we tot drie uur even niet meer over Boer zoekt vrouw praten en anders gaan we niet buiten spelen. Er was zelfs een leerling die een cadeautje had gemaakt voor Frans, of ik hem dat wilde geven.” Maartje: “Ik kreeg van een ouder een rode bloempot in de vorm van een hartje, die was voor Henk. Het was bizar. Mensen leefden erg mee. Ik heb erg genoten van deze tijd. Zoiets maak je nooit meer mee.”
Ronella is wat terughoudender. Zij moet het dan ook behoorlijk ontgelden op internetfora, waar ze wordt neergezet als een soort manipulator. Bovendien liep de romance met Frans niet zoals ze gehoopt had. “Ik moet alles gewoon nog op een rijtje zetten. Er is zoveel gebeurd. Toen ik nog wat met Frans had, waren de radertjes volop aan het draaien: als dit echt wat wordt, moet ik verhuizen en hoe moet dat dan met mijn werk, en… Nu moet mijn leven hier weer een plek krijgen. Over de liefde zit ik niet in. Ik ben met uitgaan nooit zo’n muurbloempje geweest. Komt tijd, komt raad. Eerlijk gezegd hunker ik nu zo af en toe wel een beetje naar mijn oude leventje.” Wel is Ronella – net als Maartje – heel blij met de vriendschappen die ze met andere deelnemers heeft gesloten. “De opnames vond ik heel leuk, het programma minder en de ervaring neemt niemand je meer af. Maar het is een opluchting dat het voorbij is”, oordeelt ze uiteindelijk.
Ook Maartje zit niet over de liefde in. Sterker: ze heeft haar man al ontmoet. Een dag voordat de uitzendingen begonnen. Terwijl half Nederland zich afvroeg of Maartje en Henk bij elkaar zouden komen, had ze allang een andere liefde. “Dat was heel raar. Ik moest tegen hem zeggen: O en trouwens als je toevallig op zondagavond televisie kijkt, kun je me tegenkomen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.