• blad nr 6
  • 22-3-2008
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Gemeente en scholen maken op dit moment hun administratie op orde, om zo snel mogelijk te bepalen welke krokusspijbelaars een waarschuwingsbrief ontvangen en wie een proces-verbaal krijgt. De Utrechtse leerplichtambtenaren hadden een volle agenda, de vrijdag voor de krokusvakantie. In totaal legden zij 99 huisbezoeken af, bij leerlingen die zich ziek hadden gemeld en bij leerlingen die zonder reden afwezig waren.
AD/Utrechts Nieuwsblad, 11 maart

De strijd om de leerling zal in het basisonderwijs in de nabije toekomst verder verscherpen. Omdat er minder kinderen worden geboren en er minder gezinnen uit het buitenland worden toegelaten, lopen de klaslokalen leeg. In Limburg is dat schrikbeeld al een lastig probleem, en ook in Brabant krijgen we daar de komende jaren mee te maken. In 2006 waren er in het primair onderwijs in Brabant 228 duizend leerlingen. In 2020 zijn dat er naar verwachting 205 duizend. Maar er is ook een positief effect. Minder leerlingen betekent dat er minder leerkrachten nodig zijn.
Brabants Dagblad, 11 maart

Een boze moeder uit Sneek (31) mishandelde op 7 juli 2006 de onderwijzeres van haar zoontje. “De directeur doet er niets aan. Vandaar dat ik het zelf maar even heb geregeld”, had de vrouw tegen de politie verklaard. De vrouw had de onderwijzeres stevig bij de bovenarmen gepakt en geknepen. De verdachte was naar de school gegaan, nadat haar zoontje had verteld dat juf hem had mishandeld. Op zijn arm was een rood plekje aangetroffen, maar de klas verklapte dat het jochie een rode zuigvlek op zijn arm had aangebracht, zodat zijn moeder zou denken dat de onderwijzeres dat had gedaan. Rechter Geert Bracht legde de Sneekse een boete van 260 euro op.
Leeuwarder Courant, 11 maart

Het rijk moet dwingender optreden in de studiekeuze van leerlingen, vindt staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken. Veel te vaak volgen leerlingen opleidingen in sectoren waar later nauwelijks werk in te vinden valt.
Limburgs Dagblad, 11 maart

Klassengrootte heeft bij kinderen tussen vier en zeven jaar invloed op de prestaties. In klassen met 15 kinderen bereik je betere gemiddelde reken- en leesresultaten dan in klassen met 22 kinderen. Maar het verschil in prestaties tussen de goede en minder goede leerlingen wordt niet kleiner bij kleinere klassen - integendeel. Kinderen met goede beginsituaties profiteren sterker van klassenverkleining dan kinderen die kampen met achterstanden. Dat blijkt uit een heranalyse van de gegevens van een klassenverkleiningsexperiment in Tennessee (USA) van ruim tien jaar geleden.
NRC Handelsblad, 15 maart

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.