• blad nr 2
  • 26-1-2008
  • auteur G. Stemerding 
  • Kleine column

 

Meepraten

Het begon allemaal zo veelbelovend in 2007. Wouter Bos gaf ons in de verkiezingstijd zicht op gouden bergen en ook de andere partijen buitelden over elkaar heen om het onderwijspersoneel al het goede toe te wensen. Vol verwachting keken we dus ook naar wat de nieuwe Onderwijsminister voor ons in petto had. Die nam er de tijd voor. Plasterk liet zich 360 graden in het rond adviseren en hoorde ook de vakbondsleiders aan. Intussen kwam de commissie-Rinnooy Kan met een ijzersterk rapport en bepleitte maatregelen om de leraar zijn plaats in de samenleving weer terug te geven. Zou ik het dan aan het eind van mijn vakbondscarrière nog meemaken: tevreden onderwijsmensen, minder stress, meer centen in de portemonnee en fluitend naar school? In november was het zover. Met veel passie presenteerde de minister HET plan. De reacties waren nogal verschillend. De VO-raad, die de oorlogsverklaring van de bonden nog maar net te boven was, reageerde verrukt: eindelijk konden heikele punten als afschaffen bapo en invoeren prestatiebeloning binnengehaald worden. Ook de collega’s van CNV Onderwijs waren uitermate positief. Werkgeversverenigingen in hbo en mbo zagen de bui al wel hangen en reageerden afwachtend. In de wandelgangen werd de ontevredenheid echter breed uitgedragen: als de minister wilde bepalen wat er in de cao’s diende te komen, dan moest hij ook de onderhandelingen maar weer gaan voeren. De werkgevers in het po reageerden gematigd positief, hoewel zij bedenkingen hadden bij de bekostiging van het plan. De meeste onderwijsvakorganisaties waren helemaal niet enthousiast. Met de AOb voorop. Op 14 december volgde de officiële afwijzing van de plannen door de algemene vergadering.
Dit alles wil nog niet zeggen dat we en masse zullen optrekken naar het Malieveld. Want natuurlijk is er geld bijgekomen, maar ons eerst een kwartje beloven en dan uitkomen op elf cent is kiezersbedrog! Als leden van de grootste onderwijsvakbond vinden we dat de minister (nog) niet geslaagd is. Van ons moet hij herexamen doen. Tot zolang houden we ons kruit droog.
En we gaan niet dreigen. We willen constructief onderhandelen, zonder voorwaarden vooraf en met een ‘vermeend’ gezamenlijk doel: goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden voor de werkers in het onderwijs. En meepraten over zaken waar we verstand van hebben: het beste onderwijs van de wereld!

Gerrit Stemerding, lid dagelijks bestuur AOb

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.