• blad nr 2
  • 26-1-2008
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Scholen in opstand tegen urennorm

Tegen de 1040-urennorm zijn scholen in opstand gekomen. Uit een enquête van de AOb blijkt dat veel docenten geen scholing meer mogen volgen. Alle kostbare tijd gaat naar het halen van de urennorm.

Scholen voor voortgezet onderwijs en het scholierencomité Laks hebben zich verenigd in het platform Bewust Kiezen voor Kwaliteit (BKK). Ze kondigden aan de wettelijke norm van 1040 lesuren naast zich neer te leggen. Marten Elkerbout, rector van het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium, zei dit direct na het Kamerdebat over de norm. Scholierencomité Laks steunt de oproep. Leerlingen van het Laks hadden zich tijdens het debat al in een hok van een zeldzame kraanvogel in Artis opgesloten, om het ‘ophokken’ te verbeelden.
Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt trok zich niets aan van alle kritiek op haar maatregelen. Ze gooide er, gesteund door de regeringspartijen, nog een schepje boven op. Scholen moesten meer hun best gaan doen, niet langer dat middelmatige. ‘We missen excellentie. De lat moet echt hoger’, zo lieten ze de Kamer weten.
De rector van het Barlaeus had, samen met twee andere rectoren uit Bilthoven en Utrecht, een brief geschreven aan de onderwijscommissie waarin zij aantoonden dat de huidige bekostiging niet voldoende is voor het gewenste aantal lesuren. De rectoren noemen zich de Actiegroep Vergeten Feiten. Zij berekenden een tekort van 17 procent op het personeelsbudget. Volgens de briefschrijvers is de huidige bekostiging gebaseerd op het oude systeem van voor de onderwijsvernieuwingen als tweede fase en basisvorming. Toen waren de onderwijsnormen gebaseerd op veertig schoolweken, terwijl men nu uitgaat van 36 schoolweken per jaar. Volgens Elkerbout zijn er inmiddels zo’n zestig andere scholen die de Actiegroep Vergeten Feiten steunen. “We willen de zaak niet op de spits drijven, we willen juist met feiten aantonen dat het onmogelijk is om op deze manier kwalitatief goed onderwijs te geven.”

Zinloos
Eind vorig jaar besloot staatssecretaris Van Bijsterveldt dat de urennorm anders ingevuld mag worden. De 1040 blijft gelden, maar veertig uren mogen ook worden gebruikt voor activiteiten die bijvoorbeeld alleen gericht zijn op speciale scholieren. Elkerbout: “Die deal die de VO-raad gesloten heeft met de staatssecretaris heeft niets opgelost. Er is hierover zoveel onrust onder de leden van de VO-raad ontstaan dat er deze week een ledenraadpleging is aangekondigd. Het klopt dat we nu samen met de scholieren actievoeren, maar wij hebben als scholen wel onze eigen verantwoordelijkheid om hier uit te komen. Ook naar de ouders toe moeten we duidelijk maken dat het geen nut heeft om de lestijd op te rekken met zinloze activiteiten om maar te voldoen aan de norm.” Uit een enquête van het ITS Nijmegen, uitgevoerd in opdracht van de AOb, blijkt dat vier op de tien docenten de door hen gewenste cursus of opleiding niet mogen volgen. De belangrijkste redenen die worden gegeven voor de weigering zijn het niet halen van de urennorm en het gebrek aan invallers. AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt het een ‘treurige zaak’ dat de professionalisering van personeel op deze manier wordt tegengehouden.
Zestien scholen kregen een boete wegens het niet voldoen aan de urennorm. Zij gaan bijna allemaal in beroep. De boetes variëren van tweeduizend tot 200 duizend euro, van de totale bekostiging is dat 0,02 tot 0,86 procent. Slechts één school, Piter Jelles in Leeuwarden, kreeg de hoogste boete, ook deze school heeft een bezwaarschrift ingediend.

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.