• blad nr 21
  • 1-12-2007
  • auteur E.. Prins 
  • Mijn collega

 

Lekker dwars en kritisch

Naam: Maaike de Jong (21)
Functie docent Engels, mens & maatschappij, Nederlands, studievaardigheden
School Da Vinci College, Leiden

Puberen
“Ik heb altijd ‘juf’ willen worden. Ik wilde met kinderen werken. Heel cliché. Op de pabo ontdekte ik dat ik groep 8 het leukst vond. Die kinderen zijn al een beetje aan het puberen, ze zijn lekker dwars en kritisch. Dat vind ik leuk.”

Omgangskunde
“Op de pabo leer je van alles een beetje, maar heel weinig over pubers. Daarom ben ik na de pabo de lerarenopleiding omgangskunde gaan doen. Die kan ik in
één jaar doen. Ik leer hier veel over de omgang met tieners en over hun ontwikkeling. Heel interessant.”

Wennen
“Voor die opleiding moet je in het voortgezet onderwijs werken of stage lopen. Dus ben ik op vmbo’s gaan solliciteren. Zo ben ik op het Da Vinci College terechtgekomen. In het begin was het wel wennen dat ik geen eigen lokaal en eigen klas meer had. Maar nu vind ik al die verschillende vakken en leerlingen juist leuk. Ik ben jong, maar het gaat me goed af. Ik heb vooral eerste klassen. Qua niveau maakt dat niet zo veel verschil met groep 8.”

Twijfel
“De opleiding duurt een jaar. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Ik twijfel. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, maar vond de basisschool ook superleuk. Ik ben er nog niet uit.”

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.