• blad nr 21
  • 1-12-2007
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

De ‘eliteschool’ rukt op in het basisonderwijs. In 1994 telde 10 procent van de scholen minimaal 40 procent kinderen van ouders met een hbo- of wo-opleiding. In 2004 gold 30 procent van de scholen als eliteschool. Eliteleerlingen zitten dus vaker bij elkaar op school, en minder op scholen met kansarme kinderen. Deze segregatie is vooral nadelig voor kansarme leerlingen. Dit blijkt uit een analyse van de onderwijssociologen Paul Jungbluth en Bowen Paulle.
NRC Handelsblad, 15 november

Bedrijven vinden de stagebegeleiding vanuit scholen vaak slecht. Van de studenten die stage lopen, is 80 procent positief over de stagebegeleiding bij bedrijven. Over begeleiding vanuit de school zijn de studenten veel minder te spreken, blijkt uit het Nationaal Stageonderzoek 2007 van Stageplaza.nl. Uit het stageonderzoek blijkt dat bedrijven gemiddeld drie uur per week besteden aan het begeleiden van een stagiair. Ongeveer 40 procent van de studenten is ontevreden over de stagebegeleiding vanuit scholen.
Het Financieele Dagblad, 17 november

De bewoners van Gasselternijveenschemond gaan binnenkort met spandoeken en borden de straat op om te protesteren tegen de voorgenomen sluiting van basisschool de Peppel in het dorp. Met name de ouders van de leerlingen voelen zich overvallen door de plotse beslissing van het college van de gemeente Aa en Hunze. De Peppel worstelt al jaren met de ondergrens van het aantal leerlingen die landelijk is vastgesteld op 31. Afgelopen jaar daalde dat aantal van 32 naar 25. Wettelijk gezien mag een school dan mèt overheidssubsidie nog drie jaar openblijven om te proberen het scholierenbestand op te krikken.
Dagblad van het Noorden, 22 november

Bij een actie tegen drugsbezit, wapens en vuurwerk hebben politie, schoolbestuur en justitie gisteren voor het eerst in Brabant gebruik gemaakt van politiehonden. Twee scholen in Tilburg zijn op die manier gecontroleerd: het Midden Brabant College en het Cobbenhagen College/2College, beide in Tilburg-Noord. Wapens en vuurwerk zijn bij de actie niet gevonden, wel twee kleine ‘gebruikershoeveelheden’ soft drugs.
Brabants Dagblad , 21 november

Directeur Jaap Krikke van het Roc van Twente is uit zijn functie gezet nadat hij in een boek kritiek uitte op afgestompte leraren die niet weten hoe ze met (allochtone) leerlingen moeten omgaan. Zijn boek ‘Je moet wel van ze houden’ - met dertig tips voor kleurrijk onderwijs - was nog niet gepubliceerd of de sectordirecteur economie werd twee weken geleden op het matje geroepen bij het college van bestuur.
De Telegraaf, 23 november

De JOB, de landelijke organisatie voor jongeren in het beroepsonderwijs, neemt het op voor de studenten van het Roc van Twente. Maandag bespreekt de jongerenorganisatie met de Twentse roc-leerlingen hoe ze verder kunnen in hun strijd om de uit zijn functie ontheven sectordirecteur J. Krikke terug te krijgen. Zoals bekend hebben enkele leerlingen daarvoor gedemonstreerd.
Dagblad Tubantia/Twentsche Courant, 23 november

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.