• blad nr 9
  • 5-5-2007
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Ergernis over opstelling VO-raad

De AOb is geërgerd over een brief waarin de werkgeversvereniging VO-raad de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs wil uitstellen tot na Prinsjesdag. De huidige cao, die inging op 1 augustus 2006, loopt af op 1 juli dit jaar.
AOb-bestuurder Martin Knoop is “verbaasd en teleurgesteld”. Het is de eerste keer dat de vorig jaar opgerichte VO-raad de werkgevers aan de cao-tafel vertegenwoordigt. “Bonden en werkgevers hadden afgesproken om in de derde week van april allebei met de inzet voor de onderhandelingen te komen. Maar kort daarvoor kwam er een brief waarin de VO-raad aangaf dat ze hun inzet opschorten tot september, omdat ze eerst willen weten hoeveel geld er is in 2008 en 2009.”
Valt daar niet wat voor te zeggen? “Voor sommige langetermijnzaken misschien wel, maar die wil ik los zien van dingen die we nu al kunnen en moeten regelen.” Knoop verwijst naar de salarisachterstand in het onderwijs ten opzichte van het bedrijfsleven, opbouw van de dertiende maand en het verminderen van de werkdruk voor docenten en ondersteunend personeel. “We merken dat er de laatste tijd in het kader van de onderwijstijd voor leerlingen wordt gerommeld aan de 10 procent scholingstijd voor het personeel. Het is bekend dat de werkdruk in het onderwijs in Nederland bijzonder hoog is. Er is dus genoeg reden om de cao niet vooruit te schuiven.”
Maar zo groot is het tijdsverschil met september toch ook weer niet? “Dat lijkt zo, maar ik wil niet pas in oktober onze inzetten naast elkaar leggen. Ik wil dat er eerder duidelijkheid is voor het personeel. In andere sectoren wordt er wel volop cao-overleg gevoerd. Het budget voor dit jaar is gewoon bekend. En of we op Prinsjesdag echt wat nieuws te horen krijgen, vraag ik me af.”
Naast een structurele loonsverhoging moet er wat de AOb betreft een aantal zaken geregeld worden. Zo moeten de carrièrelijnen verkort worden en de top van de salarisschalen LB, LC en LD moet omhoog. Ook wil de AOb dat er meer docenten in de LD-schaal worden aangesteld.
Werkgevers dwingen nog voor de zomer met een voorstel komen, kan Knoop niet. Hij is van plan de VO-raad bij het volgende reguliere overleg in mei te vragen om direct op de inzet van de bonden te reageren. Die gezamenlijke inzet van de bonden is afgerond, zegt Knoop. “De werkgevers hebben in het verleden aangegeven dat ze graag zelf hun zaakjes willen regelen zonder bemoeienis van de overheid. Laat ze dan nu die daadkracht tonen en met een goed bod komen.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.