• blad nr 22
  • 16-12-2006
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Nachtmerrie

Op talloze basisscholen werd stilgestaan bij de dood van Jesse, leerling van de Klim-Op in Hoogerheide. Er werd in de kring over gepraat, brieven werden gestuurd naar de ouders en het schoolteam. Nog eens tienduizenden ouders, leerlingen en leerkrachten tekenden het digitale condoleanceregister. Op de dag van de begrafenis rouwden veel scholen mee en hingen de vlag halfstok.
De dood van een leerling is altijd een schok op school. Dat een leerling wordt vermoord binnen de eigen schoolmuren, grenst aan het onvoorstelbare. Voor de familie van Jesse, de leerlingen en het team van de Klim-Op is dat een regelrechte nachtmerrie.
De school moet immers voor kinderen een veilige plek zijn, waar onbekommerd gespeeld en geleerd kan worden. Gelukkig is de school dat ook vrijwel altijd. Juist omdat dat veilige gevoel zo vanzelfsprekend is in het basisonderwijs, schokt de dood van Jesse iedereen binnen en buiten het onderwijs.
Natuurlijk kijk je na de schok vervolgens als team om je heen en stel je vragen. Hoe veilig is onze school? Moet de deur open of dicht? Helpt meer toezicht, of geeft dat slechts een illusie van veiligheid die bij doorgedraaide indringers toch geen effect heeft?
Allemaal terechte vragen, die voor het drama in Hoogerheide zelf niet meer ter zake doen. Daar proberen familie en schoolgemeenschap het verlies van Jesse te verwerken. Het schoolteam van de Klim-Op heeft dat gedaan op een manier die ontzag oproept, door de maandag na de moord weer te starten. Om zo te beginnen aan die intens moeilijke klus om het gevoel van veiligheid bij ouders en leerlingen weer terug te brengen.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.