• blad nr 19
  • 4-11-2006
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Leerrechten uitgesteld tot 2008

De invoering van het nieuwe leerrechtenstelsel in het hoger onderwijs wordt door staatssecretaris Bruno Bruins vooruitgeschoven naar september 2008.

Op basis van adviezen van de koepelorganisaties Hbo-raad en VSNU en van een onderzoek door Capgemini vindt de staatssecretaris het onverantwoord om de leerrechten volgend jaar al in te voeren. De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt de vertraging onderwerp voor een parlementair onderzoek naar de opstelling van hogescholen en universiteiten. Die wekken volgens de fractie de schijn van “obstructie”. Deze en een andere motie – de PvdA en SP pleitten tijdens de commissiebehandeling in de Kamer afgelopen week voor een parlementaire enquête – waren bij het afronden van dit nummer nog niet in stemming gebracht.
Volgens Bruins hebben alle betrokken partijen juist aangegeven “met elan” de voorbereidingen voor 2008 voort te willen zetten. De staatssecretaris heeft voor december een plan van aanpak toegezegd.
Bruins baseert het uitstel deels op een onderzoek van Capgemini. Daaruit blijkt dat de uitvoerende instanties IB-Groep en Cfi goeddeels op koers liggen met de voorbereidingen. Tegelijkertijd waarschuwen de onderzoekers dat invoering in 2007 een riskante operatie wordt, omdat de tijd wel erg krap begint te worden en ‘een aantal zeer tijdkritische processen in de volledige administratieve keten moet worden doorlopen’. Daarnaast bestaan er volgens Capgemini nog veel onduidelijkheden en onzekerheden bij de hoger onderwijsinstellingen over de aanpassing van hun administraties. De koepelorganisaties in het hoger onderwijs riepen onlangs Bruins op om de invoering uit te stellen. Zo gaf de Hbo-raad aan dat hogescholen niet klaar zijn voor een verantwoorde invoering per 2007.
Studenten krijgen straks een zogeheten rugzakje met studietegoed, afhankelijk van de duur van de opleiding goed voor een periode van zes of zeven jaar. Die zogenoemde leerrechten kunnen per maand worden afgerekend. In de oorspronkelijke plannen van voormalig staatssecretaris Rutte was dat nog per half jaar.
Studentenorganisaties hebben verheugd gereageerd op het uitstel. De Landelijke Studenten Vakbond geeft aan ‘blij’ te zijn omdat nu niet alleen instellingen, maar ook studenten de tijd hebben om zich goed voor te bereiden op de komst van de leerrechten.
Bruins was sinds zijn aantreden na het zomerreces vastbesloten de invoering van de leerrechten met gezwinde spoed door te zetten. Hij kwam daartoe begin oktober met een spoedwet, die de weg moest plaveien voor een soepele invoering. In de spoedwet waren ook veranderingen in rechtspositie en medezeggenschap uit het ontwerp voor de Wet op het hoger onderwijs en onderzoek overgenomen, die volgens critici ongunstig uitpakken voor studenten en docenten. Een aantal omstreden punten trok Bruins na kritiek van binnen en buiten de Kamer onlangs weer in.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.