- blad nr 19
- 4-11-2006
- auteur A. Kersten
- Redactioneel
Bedrijven moeten in MR kunnen’
Dat vindt de Onderwijsraad, die graag ziet dat de Wet medezeggenschap scholen daartoe wordt aangepast. De raad bracht onlangs het advies Duurzame onderwijsrelaties uit, waarin de raad ingaat op de banden die scholen in het basis- en voortgezet onderwijs onderhouden met allerlei betrokken partijen. Uitgangspunt daarbij is dat scholen gebaat zijn bij goede relaties met maatschappelijke instanties en bedrijven.
Waar ouders en leerlingen kunnen meepraten, constateert de Onderwijsraad een leemte in de ‘medezeggenschapsmogelijkheden’ van andere betrokkenen in de omgeving van de school. ‘Waar medezeggenschapsraden, met instemming van het bevoegd gezag, dat nodig vinden, moet er de mogelijkheid zijn om vertegenwoordigers van de maatschappij te coöpteren (bijvoorbeeld personen uit het bedrijfsleven).’ Die nieuwe MR-leden zouden dan over een aantal zaken een adviserende stem krijgen.
Beetje laat
Martin Knoop, dagelijks bestuurder van de AOb, fronst zijn wenkbrauwen. “Het is prima dat het maatschappelijk veld betrokken wordt bij de school, daar zijn wij ook voor”, reageert hij. “Maar dat kan en gebeurt nu ook al. Als je als MR een instelling wilt uitnodigen om iets te komen vertellen bij agendapunt zes, dan is die mogelijkheid er nu ook. Maar het is helemaal niet nodig om daar de wet weer voor aan te passen. Zo’n extra geleding lijkt me daarom ook een beetje overbodig.”
De nieuwe medezeggenschapswet, die volgend jaar in moet gaan, heeft de afgelopen anderhalf jaar uiteenlopende reacties opgeroepen in het onderwijsveld. Belangrijk onderdeel is de scheiding tussen de formele bevoegdheden van de personeels- en oudergeleding. Daarbij krijgt tot tevredenheid van de AOb personeel exclusief instemmingsrecht op personeelszaken, ouders op zaken die hen aangaan. De Onderwijsraad toonde zich een klein jaar geleden op een aantal punten kritisch over het wetsontwerp. “Waarom zijn ze er toen niet mee gekomen”, vraagt Knoop zich af. “Een beetje vreemd dat ze nu weer aan de wet willen sleutelen.”