• blad nr 18
  • 21-10-2006
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Niemand wil gratis schoolboeken betalen

Het geld en het gratis boek. Dat waren zo ongeveer de onderwerpen tijdens de laatste onderwijsbegroting van dit kabinet. De minister heeft te weinig ondernomen tegen het lerarentekort, luidde het verwijt uit de Tweede Kamer.

De laatste onderwijsbegroting van dit kabinet stond geheel in het teken van de aanstaande verkiezingen. De grote partijen CDA, VVD en PvdA hebben inmiddels allemaal laten weten dat schoolboeken in het voortgezet onderwijs gratis moeten worden. De VVD was ermee begonnen, daarna vonden de congressen van de andere partijen dat ze niet achter konden blijven. Het debat in de Tweede Kamer ging vervolgens over de financiering. Het bleek dat eigenlijk niemand van plan is om de gratis studieboeken het komende jaar al in te voeren, aangezien het jaarlijks om een bedrag tussen de 200 tot 400 miljoen euro gaat. Dat is in de huidige begroting niet te vinden. De uitvoering wordt dus doorgeschoven naar een volgend kabinet.
De grootste verwijten van de oppositie richting minister Maria van der Hoeven gingen over het geld. Het CDA-Kamerlid Jan de Vries liet triomfantelijk weten dat dit kabinet volgend jaar zes miljard euro meer uitgeeft aan onderwijs sinds Paars. Waarop het PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer verontwaardigd zei dat deze begroting wel 0,5 procent lager uitvalt dan die van vorig jaar. “Dit is een heel lege begroting: 500 miljoen in zes jaar. Daar merken scholen niets van.” Arie Slob van de ChristenUnie verweet Van der Hoeven dat zij achteraan in de rij stond toen minister van Financiën Gerrit Zalm het extra geld verdeelde.

Eindtoets
Vrijwel alle partijen hadden kritiek op het andere pijnpunt: het lerarentekort. Ze vonden Van der Hoeven te optimistisch, terwijl, zo rekende Ursie Lambrechts (D66), er vanaf volgend jaar al een tekort dreigt van 5000 leraren. Het VVD-Kamerlid Eric Balemans verweet de minister “onvoldoende resultaten” geboekt te hebben bij het terugdringen van het lerarentekort. Lambrechts stelde samen met Hamer voor om 100 miljoen extra vrij te maken voor het beter belonen van goed presterende leraren. Het geld willen zij halen uit het Provinciefonds. Van der Hoeven wees het voorstel af.
De Cito-toets was opnieuw onderwerp van discussie omdat de minister de toets verplicht wil stellen voor alle leerlingen. Op dit moment maakt 80 procent van de scholen gebruik van de Cito-toets in groep 8. Op veel scholen, vooral in de Randstad, worden leerlingen van tevoren uitgesloten van deelname omdat hun niveau te laag zou zijn. Uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie bleek dat in sommige wijken zelfs een op de drie leerlingen niet meedoet. Landelijk gaat het om 5 procent. De minister vindt dat voor deze leerlingen demotiverend. De Kamer reageerde verdeeld over het voorstel de toets nu voor iedereen verplicht te stellen. Sommige Kamerleden waren bang dat de verplichte eindtoets de concurrentie tussen scholen alleen maar zal vergroten wanneer te slechte resultaten bekend worden.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.