• blad nr 16
  • 23-9-2006
  • auteur M. Knoop 
  • Kleine column

 

Waarschuwingsschot

Op het moment dat overal in Nederland de spandoeken met ‘Wij gaan weer school’ wapperen, is er plotsklaps veel aandacht voor het lerarentekort. Aanleiding is een rapport van de Onderwijsraad. De pers buitelt over elkaar heen en vraagt ook de AOb om een reactie. Radio 3FM belt me om 7.15 uur wakker. Of ik weet dat er een dreigend lerarentekort is en of ik een oplossing weet. De neiging te roepen dat de AOb al tien jaar lang waarschuwingsschoten afvuurt richting politiek kan ik nog net wegslikken en ik som een viertal oplossingen op.
Ten eerste: maak de docent weer zelf verantwoordelijk voor het leerproces. De hoogopgeleide professional weet echt wel hoe hij de lessen moet geven en kan zelf het curriculum bepalen. Dus niet laten voorschrijven door anderen van buiten het lokaal.
Zorg ervoor dat scholen aantrekkelijke gebouwen zijn. Schoon en niet alleen in de directievleugel met airconditioning. Verder moeten de salarissen omhoog; ook duurt het nog veel te lang voor een docent op zijn maximum komt. Ten slotte meer mogelijkheden om in de tijd van de baas te studeren. Alleen zo kunnen we concurreren met banen in het bedrijfsleven. Kortom meer waarding en autonomie voor de leraar!
Op die bewuste dag dat Radio 3FM me uit bed belt, spreek ik nog veel meer verslaggevers van kranten, radio en televisie. Met hier en daar een ander accent lukt het vrijwel overal de journalisten te overtuigen: Als we willen waarmaken dat ‘Nederland kennisland’ niet een loze kreet is, moet de politiek fors investeren in het onderwijs – dat is wat de AOb wil.
In de media loste ik nog maar eens een waarschuwingsschot. In plaats van ongeveer 100 duizend personeelsleden zullen dat er over een aantal jaren nog maar zo’n 75 duizend zijn. Gebeurt er niets dan zal het tussenuur straks tussendag heten. Bij journalisten kwam die boodschap wel aan, nu maar hopen dat de politici gaan begrijpen dat het noodzakelijk is meer te investeren in onderwijs.

Martin Knoop, algemeen secretaris AOb

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.