• blad nr 16
  • 23-9-2006
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Alarm gaat af als leerling spiekt

Steeds meer leerlingen gebruiken hun mobiele telefoon om te spieken. Controle is lastig. Een Brits bedrijf heeft een apparaatje ontwikkeld dat fraudeurs ontmaskert. In Engeland is het een hit.

Twee jaar geleden schatte de examencommissie van de Erasmus Universiteit dat 10 tot 15 procent van de studenten fraudeert. Velen maken daarbij gebruik van hun mobieltje. Op scholen voor voortgezet onderwijs gaat het er niet anders aan toe. Uit de TKMST Monitor 2005 blijkt dat 9 procent van de jongens en 3 procent van de meisjes in de hoogste klassen van havo/vwo wel eens spieken met behulp van hun gsm. Dat probleem neemt toe. In Engeland werden vorig jaar 4500 examenkandidaten geschorst wegens fraude, 1100 gebruikten daarbij hun mobiele telefoon.
Op de Erasmus Universiteit heerste korte tijd een verbod op mobieltjes, maar de controle bleek onuitvoerbaar. Ook een experiment met een stoorzender mislukte. Het Britse bedrijf Mobysafe gooit het over een andere boeg. Voor 145 euro (exclusief verzendkosten) is daar een apparaatje te bestellen dat docenten waarschuwt wanneer leerlingen hun gsm gebruiken gedurende examens of toetsen. De docent draagt het apparaatje tijdens de surveillance bij zich. Als er binnen een straal van tien meter in- of uitkomende signalen zijn, slaat het apparaatje alarm.
In Engeland zijn de apparaatjes een hit. Vlak na de zomer was Mobysafe zelfs even door zijn voorraad heen. Het bedrijf probeert de internationale markt te veroveren. Vooral vanuit de Verenigde Staten zou er veel interesse zijn. Meer informatie is te vinden op www.mobysafe.com.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.