• blad nr 16
  • 23-9-2006
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Hogere salarissen inzet verkiezingsstrijd

D66 en GroenLinks streven in hun verkiezingsprogramma naar hogere salarissen voor onderwijspersoneel. De ChristenUnie ziet liever een verlaging van de werkdruk.

D66 (‘Het gaat om mensen’), de partij die onderwijs altijd als hoogste prioriteit heeft gehad, vindt dat er 5 miljard extra in onderwijs geïnvesteerd moet worden. Maar de extra’s worden wel verdeeld over twee regeerperioden, acht jaar dus. In de eerste vier jaar moet volgens D66 de helft worden uitgegeven aan hogere salarissen en betere scholing van leraren. Goed opgeleide en excellente docenten moeten beter betaald worden. De mavo moet terugkomen om leerlingen meer mogelijkheden te geven tot doorstroming naar de havo. Voor notoire spijbelaars zou het wellicht nuttig zijn als hun ouders thuis bezocht worden. Er moeten sancties opgelegd worden aan ouders die niet willen meewerken. Een landelijke opknapbeurt voor alle schoolgebouwen en onderwijsinstituten is volgens D66 nodig en iedere basisschool heeft recht op een conciërge.
GroenLinks (‘Groei mee’) vindt dat gemeenten harde afspraken moeten maken met woningbouwcorporaties om voor verschillende inkomensgroepen te bouwen in de buurt. Op die manier is het ideaal van gemengde scholen beter te verwezenlijken. Ook zouden gemeenten afspraken met scholen moeten maken om verdere segregatie tegen te gaan. Onderwijs staat boven aan het lijstje van uitgaven bij GroenLinks. Er moet in totaal 3,7 miljard extra geïnvesteerd worden. Voor de verbetering van de positie van de leraar is een miljard uitgetrokken. Dat gaat naar een betere beloning, opleidingen en ondersteuning. Verder zet GroenLinks meer geld in voor het bestrijden van achterstanden, spijbelen en schooluitval. Vooral het vmbo en het mbo zijn volgens GroenLinks toe aan een flinke opknapbeurt. Net als D66 keert GroenLinks zich tegen de leerfabrieken waarin roc’s zijn veranderd.
De ChristenUnie (‘Duurzaam voor elkaar’) wil maar 700 miljoen extra voor onderwijs. Dat steekt wat magertjes af bij de andere partijen (VVD een miljard extra, PvdA 2,1 miljard, SP 2,5 miljard, CDA 900 miljoen). Het geld gaat vooral op aan gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs (280 miljoen), vermindering van de werkdruk voor leraren (200 miljoen) en het tegengaan van de schooluitval (100 miljoen). De programma’s van VVD, PvdA en SP zijn behandeld in het Onderwijsblad 15, dat van het CDA in nummer 14.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.