- blad nr 13
- 24-6-2006
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Uitvoering cao-hbo is een rommeltje
“Het leek een win-win-situatie. De werkgevers wilden een andere vakantieregeling, maar wij wilden dan wel de mogelijkheid van vrij opneembare dagen buiten de schoolvakanties.” Gerrit Stemerding, dagelijks AOb-bestuurder hoger beroepsonderwijs, wordt niet vrolijk als hij nu de uitslag van de AOb-enquête onder het hogeschoolpersoneel bekijkt. “Hogescholen houden zich slecht aan dat laatste deel van de afspraak: slechts eenderde van de docenten kan buiten de vakanties dagen opnemen. Stuitend.”
In de cao-hbo die vorig jaar werd afgesloten is een nieuwe vakantieregeling ingevoerd. Aanvankelijk wilden de werkgevers flink hakken in het aantal vakantiedagen op de hogescholen. Na acties van de bonden en het personeel kwam er voor dat deel van de cao weer wat onderhandelingsruimte. Uiteindelijk werd er een keuzemenu ingevoerd, waarbij het mogelijk wordt om 36, 38 of 40 uur te werken. Daarnaast is afgesproken dat een deel van de vakantie vrij opneembaar is, dus buiten de schoolvakanties om.
Bijna achthonderd werknemers in het hbo deden mee aan een speciale quickscan cao-hbo die de AOb de afgelopen weken organiseerde. Daaruit blijkt dat op driekwart van de hogescholen de nieuwe vakantieregeling inderdaad is ingevoerd. Vier van de vijf personeelsleden kan daadwerkelijk het keuzemenu gebruiken. Treuriger is het gesteld met de vrije opneembaarheid van vakantiedagen. Ongeveer de helft kan daar gebruik van maken, maar er zijn grote verschillen bij de soorten personeel.
Voor ondersteunend personeel zijn de afspraken redelijk gelukt: daar kan 86 procent ook vrij nemen buiten de periode dat er geen college wordt gegeven. Bij docenten ligt dat op 33 procent. “Veel docenten denken zelf vanuit hun taak dat het onmogelijk is om vrije dagen op te nemen”, constateert Stemerding. “Maar bij eenderde van de docenten lukt dat wel. Uit de enquête en gesprekken op hogescholen blijkt dat toch vooral af te hangen van de opstelling van de werkgever en de organisatie van het werk. En laten we wel wezen: de vrije opneembaarheid is gewoon volgens het Burgerlijk Wetboek geregeld. Collega’s die problemen hebben met de vrije opneembaarheid, zullen we daarom bijstaan als dat nodig is.”
Tegelijkertijd werd duidelijk dat minder dan de helft van de werknemers in het hoger onderwijs een persoonlijk ontwikkelingsplan heeft. Op veel hogescholen worden geen functioneringsgesprekken gevoerd of wordt niet gepraat over scholingsmogelijkheden. “Een onwenselijke situatie”, zegt Stemerding. “Je kan een persoonlijk ontwikkelingsplan afdoen als bureaucratie, maar het moet gebruikt worden om je eigen ontwikkeling en je eigen loopbaan vorm te geven. Ik ben wel verbaasd over het management van de hogescholen. Aan de onderhandelingstafel praat men over modernisering van het personeelsbeleid, maar als het op de praktische uitvoering aankomt, is het een rommeltje.”
In de open vragen van de enquête werd veelvuldig geklaagd over de nieuwe functiewaarderingssystematiek. “Terecht”, vindt Stemerding. “De hogescholen praten graag en veel over de kenniseconomie en hun rol daarbinnen. Ze hebben het graag over professionals die op hun instituten werken. Maar wat we vervolgens zien is dat ze de docentfuncties zo hebben gesplitst, dat de meeste mensen in schaal 9 of 10 terechtkomen. Dat is schandelijk laag. Dat moet echt anders en was ook niet onze bedoeling van de nieuwe systematiek. We gaan het systeem nu evalueren en proberen te komen tot iets wat meer recht doet aan de positie van de professional in het hbo.”
{grafic}
Cao-enquête hogescholen
Is op uw instelling de nieuwe vakantieregeling al ingevoerd? Ja 75 % Nee 25 %
Heeft u zelf kunnen bepalen of u 36, 38 of 40 uur werkt? Ja 80 % Nee 20 %
Kunt u zelf bepalen wanneer u vakantie opneemt? Ja 48 % Nee 52 %
Voert u met uw werkgever met enige regelmaat een functioneringsgesprek? Ja 75 % Nee 25 %
Beschikt u over een persoonlijk ontwikkelingsplan? Ja 41 % Nee 59 %
Meer over de quickscan cao-hbo is te vinden op www.aob.nl, klik op ‘HO’ en vervolgens op ‘cao’.