• blad nr 11
  • 27-5-2006
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Levensloopregeling in het primair onderwijs

De AOb adviseerde recentelijk zijn leden in het primair onderwijs te wachten met het aanvragen van een levensloopregeling totdat de cao-onderhandelaars een levensloopregeling zouden overeenkomen. In het onderhandelaarsakkoord (zie pagina 21 en 22) is deze regeling nu opgenomen. Voor wie denkt over deelname aan de levensloopregeling zetten we een paar punten op een rij. Op www.aob.nl onder het kopje ‘po’ staat het officiële reglement voor de levensloopregeling en een toelichting.

1.
Vóór 1 juli 2006 is het mogelijk om een keuze te maken om deel te nemen aan de levensloop of de spaarloonregeling voor het jaar 2006. Als u voor het jaar 2006 voor de levensloopregeling kiest, dan is het niet mogelijk dit belastingjaar deel te nemen aan spaarloon. Overigens is het mogelijk per jaar te kiezen voor of de levensloopregeling of de spaarloonregeling.

2.
De bijdrage ten behoeve van levensloopsparen bedraagt 0,8% procent van het bruto salaris. Deze bijdrage is niet pensioengevend. Deelname aan levensloop is echter niet verplicht en u kunt deze bijdrage dus ook gewoon als salaris laten uitkeren, in dat geval moet u over dat bedrag wel belasting betalen.
Werknemers die vallen onder het overgangsrecht van het vroegpensioen en levensloopakkoord, het zogenaamde vpl-akkoord, ontvangen niet 0,8 procent, omdat zij vallen onder het overgangsrecht om nog met fpu te gaan.

3.
Op dit moment bestaat enige onduidelijkheid over het moment waarop de middelen beschikbaar komen voor het primair onderwijs, vanwege de overgang naar lumpsumbekostiging. Voor alle duidelijkheid: het is niet de vraag of er vanaf 1 januari 2006 recht bestaat op een werkgeversbijdrage van 0,8 procent, maar het is de vraag wanneer het bedrag (met terugwerkende kracht tot 1 januari 2006) kan worden uitgekeerd. De AOb zal u informeren over het moment waarop de bijdrage kan worden uitbetaald.

Een paar belangrijke overwegingen die u dient te maken bij uw keuze levensloop of spaarloon:

• Levensloop is, behalve in de situatie van betaald ouderschapsverlof, fiscaal minder gunstig dan spaarloon.

• U legt geld in om later verlof te kunnen nemen. Maar de wet schrijft voor dat de werkgever akkoord moet gaan met de opname van het verlof. U bent voor de opname van het verlof afhankelijk van de goedkeuring van uw werkgever. Behalve als het ouderschapsverlof betreft, dan moet de werkgever instemmen met het verlof.

• Als u levensloopverlof opneemt op grond van uw inleg in levensloop, dient u het eerste jaar van dit verlof de wettelijke verplichte pensioenpremies te betalen. Het betreft hier zowel het werkgevers- als het werknemersdeel. Voor de jaren erna geldt deze verplichting niet meer.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.