• blad nr 11
  • 27-5-2006
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Verlof blijft in nieuwe cao-po hetzelfde

In het onderhandelaarsakkoord over de secundaire arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs blijft het verlof bestaan, wanneer de werktijden niet veranderen.

Op 1 augustus 2006 wordt niet alleen de lumpsumfinanciering ingevoerd voor het primair onderwijs, er gaat dan ook een nieuwe Wet flexibilisering schooltijden van kracht. Vandaar dat werkgevers en werknemers nieuwe afspraken hebben gemaakt over secundaire arbeidsvoorwaarden. Het akkoord is al sinds 3 mei te lezen in de digitale nieuwsbrief op www.aob.nl. Toch krijgt de AOb nog veel mailtjes binnen met vragen over het nieuwe akkoord. De antwoorden op de acht meest prangende.

1. Gaat het in deze cao ook over salarissen of pensioenen?
Nee, dit akkoord gaat alleen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat zijn afspraken over arbeidsduur en taakbeleid, functies, vergoedingen, verlof, scholing en medezeggenschap. Over de primaire arbeidsvoorwaarden wordt met de minister onderhandeld.

2. Wat houdt de Wet flexibilisering schooltijden in?
Volgens deze nieuwe wet kunnen scholen zelf bepalen welk lesrooster zij invoeren, als ze zich maar houden aan het
verplichte minimum van 7520 uur voor de leerlingen in acht jaar.

3. Kan het schoolbestuur hierover helemaal alleen beslissen?
Nee, voor de schooltijden is er instemming van de ouders in de medezeggenschapsraad (MR) nodig, voor de arbeidstijden moet het personeel in de MR goedkeuring geven.

4. Verdwijnen in de nieuwe cao-afspraken de oude verlofregelingen zoals de adv-dagen?
Nee, het totale volume van het verlof is gelijk gebleven, in plaats van adv wordt er voortaan over compensatieverlof gesproken.

5. Wat gebeurt er als de hele school 940 uur draait?
Stel het bestuur, ouders en MR besluiten dat er een nieuw rooster komt van 940 uur per jaar. Binnen de normjaartaak van 1659 uur betekent dit dat er dan minder uren per week gewerkt worden dan nu het geval is. Uit de weektaak moet dus duidelijk blijken of er bijvoorbeeld per dag minder gewerkt wordt of dat er een vrije middag wordt ingeroosterd. Bij een volledig dienstverband heeft de werknemer dan recht op twee snipperdagen per jaar. Omdat er niet overgewerkt kan worden, zijn er verder geen compensatiedagen.

6. Moet de adv-regeling worden aangepast als de huidige situatie blijft bestaan?
Nee. Op een school met een rooster waarin verschillende lestijden staan voor verschillende groepen, blijft de huidige systematiek gehandhaafd. Dat betekent dat werknemers het recht hebben maximaal 131 uur boven de normjaartaak van 1659 uur ingeroosterd te worden. Als er dus 1790 uur gewerkt wordt, kunnen de uren die teveel gewerkt zijn in hetzelfde schooljaar gecompenseerd worden met verlof in hele of halve dagen. De regeling spaarverlof blijft ongewijzigd.

7. Wat is het advies van de AOb?
Dat het personeel, dus de MR goed moet opletten in de komende weken wat de plannen zijn van het bestuur. AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen: “Sommige besturen gebruiken de nieuwe situatie door een ander rooster in te voeren en zeggen dan dat de adv-dagen afgeschaft zijn terwijl daar dan geen kortere werkweek tegenover staat.” Verheggen vindt dat het akkoord hier heel duidelijk over is en dat het als leidraad gebruikt moet worden tijdens het overleg met de (gemeenschappelijke) MR.

8. Wat gaat er verder allemaal veranderen?
Ondersteunende personeelsleden met het pabo-diploma op zak krijgen er, wanneer ze aangesteld worden als leerkracht, voor elke vier jaar dat ze gewerkt hebben een periodiek bij.
Verheggen: “Er is ook handen en voeten gegeven aan de professionalisering van het personeel. Voor iedere werknemer is er een persoonlijk ontwikkelingsbudget waar hij recht op heeft.”
De MR kan op kosten van de werkgever een externe deskundige aantrekken voor het beoordelen van ingewikkelde kwesties. Er is een extra budget van 10,5 miljoen euro voor een betere reiskostenvergoeding. Wanneer het zwangerschaps- en bevallingsverlof in de zomervakantie valt, heeft de werknemer het recht om maximaal drie weken te compenseren buiten de vakantie. En er is een levensloopregeling overeengekomen op grond waarvan iedere werknemer zijn eigen verlof kan regelen. De inhoud van die regeling is op de website van de AOb te vinden.
Ook voor vervangers zijn er nieuwe afspraken gemaakt. Vervangers die een jaar aaneengesloten werkten en een andere reguliere baan krijgen in dezelfde functie, hebben recht op een vast dienstverband. Het huidige maximum van negen maanden voor een uitzendkracht komt te vervallen.
Met deze nieuwe cao is een eind gekomen aan het oude rechtspositiebesluit. In het nieuwe cao-boekje staan alle rechtspositieregelingen die nu gelden. Werkgevers zijn verplicht het cao-boekje aan werknemers te verstrekken.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.