• blad nr 9
  • 29-4-2006
  • auteur R. Voorwinden 
  • het lokaal

 

Je lokaal moet je vak uitstralen’

Peter Huizing
docent geschiedenis aan de Vrije School in Den Haag

“Ik ben al 23 jaar geschiedenisleraar en pas vier jaar geleden kregen we hier als leerkracht eigen lokalen. Voor die tijd hadden de leerlingen vaste lokalen en kwamen de docenten langs om les te geven. De klaslokalen waren een soort clubhuizen, waar je als leraar weinig te vertellen had. In elk geval niet over wat er aan de muur hing.
Door toename van het aantal leerlingen waren er uiteindelijk toch vaklokalen nodig en kreeg ik een vaste plek. Ik heb in de buidel getast en meteen een aantal dingen gekocht. Het begon met de veloursgordijnen, die ik zag staan in een advertentiekrantje. Ze passen hier prima en dempen het geluid, wat de les ten goede komt.
Daarna is het een beetje uit de hand gelopen. Ik kocht steeds meer spullen, tweedehands en op rommelmarkten. Dat borstbeeld bijvoorbeeld. Het lijkt me Gallo-Romeins. Ik heb geen idee van welke god het is, maar dat maakt ook niets uit. Het kostte me vijf tientjes.
De grote klok is gemaakt door een ouder, als rekwisiet voor een toneelstuk hier op school. Ik heb het van de rekwisietenzolder geleend en er zelf een gespiegeld uurwerk ingezet. De klok loopt dus achteruit, wat me wel passend leek voor het vak geschiedenis.
Ik heb alles zelf betaald en nooit overwogen om geld aan de schoolleiding te vragen. Ze zijn overigens wel een beetje geschrokken van wat ik gedaan heb, want er werd al snel meegedeeld dat leraren voortaan alleen hun lokaal mogen aankleden na overleg met de leiding. Ze willen natuurlijk niet dat iederéén hier gaten in de muur gaat boren.
De leerlingen vinden het trouwens erg leuk: ze vragen vaak of hun ouderavonden bij mij mogen plaatsvinden. Dit is een gewild lokaal.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.