• blad nr 9
  • 29-4-2006
  • auteur D. Hollander 
  • Redactioneel

 

Internationale samenwerking

Het AOb-platform Internationale Samenwerking & Solidariteit organiseert voor alle belangstellenden in de bond op 18 mei een informatiebijeenkomst. Sinds de startbijeenkomst vorig jaar op 28 september is het een en ander in gang gezet. Het platform wil nu proberen de activiteiten te verbreden naar leden en scholen.

Tijdens de bijeenkomst doet Willem Meulman verslag van zijn ervaringen in EthiopiŽ en de ideeŽn over concrete hulp aan scholen. Dit voorjaar bezocht een AOb-delegatie scholen die education for all proberen dichterbij te brengen door middel van het slaan van waterputten en het organiseren van meisjesclubs. Nederlandse scholen zouden een bijdrage kunnen leveren door het bieden van financiŽle en morele ondersteuning. Er wordt een studiereis voorbereid voor leerkrachten.
Klaas Twillert rapporteert namens de steungroep Zimbabwe. Begin maart vond er een bezoek plaats samen met FNV Mondiaal aan Harare. De AOb is op zoek naar scholen die een band willen aangaan met een Zimbabwaanse school. Het gaat om uitwisseling van informatie en eventueel het bieden van materiŽle ondersteuning.
In oktober vorig jaar organiseerde de AOb een onderwijsconferentie in Paramaribo. De bond bereidt structurele samenwerkingsprojecten voor met de Surinaamse bonden. De situatie in het Surinaamse onderwijs is desastreus. Leraren verlaten het land vanwege de zeer lage salarissen, gebrekkige werkomstandigheden en een gebrek aan betaalbare huisvesting. Er zijn nauwelijks materiŽle voorzieningen op de scholen en onderwijsontwikkelingen hebben jarenlang stilgelegen. De onderwijsbonden willen nieuwe initiatieven ontplooien. Uitgangspunt vormt het recente Surinaams educatieve plan van de regering. Ook hier wordt een studiereis voorbereid voor leerkrachten.
Voor de bijeenkomst moet u zich aanmelden via e-mail mvddungen@aob.nl. Plaats van handeling is het AOb-kantoor in Utrecht, Jaarbeursplein 22, eerste verdieping, van 17.00 tot 20.00 uur. Voor een broodmaaltijd wordt gezorgd. Meer informatie over de projecten staat op www.aob.nl (klik op vereniging, daarna op internationale zaken, vervolgens op nieuws en actualiteiten).

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.