• blad nr 4
  • 18-2-2006
  • auteur . Overige 
  • Het juridisch probleem

 

Functioneringsgesprek

U krijgt de mededeling dat er functioneringsgesprekken zullen komen. Wat moet u doen?

Nuttig is eerst de regeling functionerings- en beoordelingsgesprekken te bekijken. Die kunt u opvragen bij uw werkgever/directie of de MR). Daarbij is van belang te weten wat het verschil is tussen een beoordelings- en een functioneringsgesprek. Wat is de relatie tussen die twee soort gesprekken? Hoe gaat uw werkgever met deze materie om?
Een functioneringsgesprek is een tweegesprek: leidinggevende en u spreken met elkaar als gelijkwaardige gesprekspartners. Zo’n gesprek wordt met een bepaalde regelmaat gevoerd. Gespreksonderwerp is zowel het functioneren van u als dat van de leidinggevende. Het is gericht op de toekomst en actiegericht: wat kan door wie worden gedaan of nagelaten om het functioneren van beide partijen te verbeteren en aangenamer te maken?
Andere kenmerken van het functioneringsgesprek: het heeft een open sfeer, het draait om samen zoeken naar oplossingen, waarover ook afspraken worden gemaakt. Die afspraken worden in een besluitenlijst vastgelegd. Een functioneringsgesprek is niet gericht op het trekken van juridische gevolgen hebben, het heeft immers niet het karakter van een controlemiddel. Ook positieve punten moeten een plaats hebben in het gesprek. Een bezwarenprocedure is niet van toepassing.
In een functioneringsgesprek wordt ernaar gestreefd dat u samen met uw leidinggevende zoekt naar oplossingen voor problemen. Dat behoeven geen ernstige of conflictueuze problemen te zijn. Privé-problemen kunnen zijdelings ter sprake komen, als ze tenminste te maken hebben met uw functioneren in de instelling.
Knelpunten en spanningen in een instelling kunnen door deze manier van opereren al in een vroeg stadium naar voren komen, zodat ontwikkeling van conflicten kan worden voorkomen. Vaak leidt het ‘in je eentje tobben’ over bepaalde werksituaties tot frustraties en ziekmelding. Door functioneringsgesprekken ontstaat de mogelijkheid aan dit soort situaties in een vroegtijdig stadium adequate aandacht te geven.
Bestuur CVHO

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.