• blad nr 4
  • 18-2-2006
  • auteur J. van Aken 
  • de Vereniging

 

Het Fries debat

Het eerste Fries debat in Heerenveen moet wat leven in de vergaderbrouwerij brengen. Het ‘pittige stellingenspel’ gaat over lumpsum, de revenuen van de AOb-onderhandelaars en als uitsmijter: weg met het kantinevoer in scholen. De beste debater wint de gouden kip.

Vrolijk tingelende orgelmuziek klinkt, ter versiering hangen er lp’s van Dorus en James Last. Aan de aankleding ligt het niet dat de opkomst voor het Fries debat met een man of tien wat tegenvalt. Prof. Bovenmeester, Karel Klein Obbink, leidt de avond ironisch in. “De bedoeling is dat het Fries debat een pittig debat wordt over de malaise in het onderwijs. Het onderwijs is beroerd en het zal nog beroerder worden. Met de lumpsum komt er meer controle in het basisonderwijs. Uit de grote zak geld zal het schoolbestuur graaien en nog meer managers aanstellen. U begrijpt dat ik iets tegen managers heb. Middenkaderjongens en arbeiders zoals ik die professor worden, dat is er in de toekomst niet meer bij.”
De spontaniteit zal verdwijnen voorspelt de ‘professor’. “Kinderen in het basisonderwijs worden gedrild op weg naar de Cito-toets. Als het in de winter voor het eerst sneeuwt, kunnen we niet met de kinderen naar buiten om sneeuwballen te gooien, want dat correspondeert niet met de gemaakte blauwdrukken en het kan niet gemeten worden.”
Maar we hebben toch een vakbond, geeft hij zichzelf de retorische vraag. “Jawel, maar de mensen zullen hun lidmaatschap opzeggen. Het worden een soort ANWB-leden, doe maar een jaartje lidmaatschap. Is dit jammer? De geschiedenis leert dat de verworpenen der aarde zullen ontwaken en in kelders vakbondsvergaderingen zullen organiseren. Lesroosters worden in brand gestoken en iedereen gaat doen waar hij goed in is. Zodat leerlingen kunnen doorstomen tot waar ze graag willen zijn.”
Na deze uitsmijter moet het debat nog beginnen. De hoofdprijs is een gouden kip. “U kijkt zo hebberig”, merkt prof. Bovenmeester op. “Ik ben vegetariër”, luidt het vlugge antwoord. De eerste stelling is dat de lumpsumfinanciering tot chaos zal leiden. De MR zal de vinger aan de pols moeten houden, maar die heeft het om uiteenlopende redenen niet makkelijk, is de algemene gedachte in het zaaltje. Zo wordt opgemerkt dat je er als MR toch altijd een beetje achter de zaken aanloopt. Dat zegt meer over de MR, werpt iemand tegen. “Op sommige scholen wil er niemand in de MR en wordt er jaarlijks iemand aangewezen”, zegt rayonbestuurder Marja de Bree. De professor ervaart dat directies steeds brutaler worden, vooral als een school in de problemen zit.

Kantinevoer
De volgende stelling. De AOb-onderhandelaars slepen te weinig voordeel uit onderhandelingen. Een tevreden lid wordt onmiddellijk tegengesproken. Al jarenlang loopt het onderwijs bij het bedrijfsleven achter en ook dit jaar gaat de loonsverhoging op aan inflatie, denken enkele aanwezigen. “De bond heeft zelf berekend dat het onderwijs achterloopt bij de markt. De laatste jaren hebben we een keer 3,5 procent gehad, daarna is er een andere regering gekomen die de nullijn hanteert”, reageert bestuurder Ton Rolvink. Verder waaiert de discussie alle kanten op. Zo ziet men een parallel tussen de individualisering in de maatschappij en die leden die de bond steeds meer als verzekering zien.
Het toetje van de avond: Weg met het kantinevoer in scholen. De leden sluiten zich volledig aan bij de strijd van topkok Jamie Oliver voor gezonde schoolmaaltijden. “We hebben te maken met groeiende leerlingen, in omvang wel te verstaan. Met cola- en snoepautomaten profiteren scholen van het feit dat kinderen graag snoepen. Stop daarmee”, roept Jan Willem Veensma op. Nu nog een topkok hier die de handschoen oppakt.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.