- blad nr 4
- 18-2-2006
- auteur . Overige
- Nieuwsoverzicht
Neuwsoverzicht
AD/De Dordtenaar, 6 februari
Het gymnasium Novum, de nieuwe ‘knappekoppenschool’ in Voorburg, is een nepgymnasium. Dit stellen de zelfstandige gymnasia, waarvan Nederland er op dit moment 37 heeft. Zij vinden dat het nieuwe Novum zichzelf gymnasium noemt om goede sier te maken en zo mee te liften op de goede naam die deze scholen hebben. In werkelijkheid levert het nieuwe Voorburgse college ook atheneumleerlingen af en is het dus niet meer dan een gewoon lyceum.
De Telegraaf, 8 februari
Docenten in het middelbaar beroepsonderwijs worden in de toekomst beloond op basis van prestatie. Dat verwacht Rob Franken, voorzitter van de raad van bestuur van het roc West-Brabant. Wie op dit moment in het onderwijs werkt, gaat jaarlijks een stapje in salaris omhoog, ongeacht de geleverde prestatie. Een manier van belonen die in de toekomst niet te handhaven is, meent Franken. “Over enkele jaren hebben we door de vergrijzing te maken met een grote uitstroom van docenten. We hebben dus veel nieuwe leerkrachten nodig. Door ze vooraf duidelijk te maken dat ze meer verdienen als ze beter presteren, maak je het vak aantrekkelijker.” Bovendien: “We willen binnen onze scholen, naast docenten die een lerarenopleiding hebben voltooid, vooral ook leerkrachten uit het bedrijfsleven aantrekken.”
BN/DeStem, 9 februari
Klachtencommissies op scholen functioneren niet goed, vindt Onderwijsminister Maria van der Hoeven. Ze komt met voorstellen om ouders en leerlingen beter gehoor te laten vinden voor hun klachten over school. De fracties van PvdA, GroenLinks en SP in de Tweede Kamer willen uitspraken van klachtencommissies een bindend karakter geven. De minister zei ook dat scholen boetes moeten krijgen als ze niet genoeg doen aan veiligheid op school.
Leeuwarder Courant, 10 februari
“Een beroepsopleiding moet kijken naar wat de arbeidsmarkt vraagt, in plaats van op te leiden voor werkloosheid”, aldus Hans de Boer, voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, die is ingesteld om de hoge jeugdwerkloosheid te bestrijden. Volgens De Boer moeten opleidingen op onder meer het gebied van mode, theater, communicatie en sport minder of geen leerlingen meer aannemen wegens het ontbreken van toekomstperspectief.
AD/Algemeen Dagblad, 13 februari