- blad nr 4
- 18-2-2006
- auteur L. Douma
- Redactioneel
Management kost 155 euro per leerling
De laatste jaren zijn er speciale budgetten gekomen voor de versterking van management in het basisonderwijs. De invoering van de lumpsumfinanciering is hier een van de redenen voor. Het ITS in Nijmegen heeft in opdracht van besturenorganisatie Vos/ABB onderzoek verricht onder besturen met vier of meer scholen.
Uit het rapport Management en bestuur blijkt dat wanneer besturen meer scholen onder zich hebben, er vaker bovenschools management is. Het gemiddelde bestuursbureau heeft vijf medewerkers, gezamenlijk 3,6 fte. Bijna 40 procent hiervan bestaat uit directieleden. Een kwart uit beleidsmedewerkers en de rest uit ondersteuners of stafmedewerkers. Veel personeel van het managementbureau komt uit het onderwijs, maar naarmate bureaus groter zijn, komen er meer mensen met een ander arbeidsverleden binnen.
Een centraal directielid is ingeschaald tussen schaal 12 en 14. ‘In vergelijking met bijvoorbeeld rectoren in het voortgezet onderwijs, is deze inschaling niet uitzonderlijk hoog’, schrijven de onderzoekers. Beleidsmedewerkers in het primair onderwijs zitten doorgaans in schaal 9, 10 of 11.
Het totale managementbureau kost gemiddeld 3,8 procent van de begroting van het bestuur. Dat komt overeen met gemiddeld 155 euro per leerling. Tussen de denominaties bestaan grote verschillen. Zo kost het management bij rooms-katholieke besturen gemiddeld 96 euro per leerling, bij protestants-christelijke 131 euro, bij openbare 230 euro en bij algemeen-bijzondere besturen 285 euro. Het duurste management is van een openbaar bestuur met zes scholen en zeshonderd leerlingen en kost per leerling 768 euro. In het algemeen geldt dat de uitgaven voor het bovenschools management lager liggen naarmate het bestuur meer scholen heeft.