- blad nr 4
- 18-2-2006
- auteur L. Douma
- Redactioneel
Reiskosten belangrijkste item in onderhandelingen cao-vo
“Wij kunnen nu wel van alles roepen en met heel veel voorstellen komen, maar dat zou een wassen neus zijn”, stelt Henriëtte Kassies, AOb-sectorbestuurder. Augustus dit jaar gaat de nieuwe cao-vo in. De AOb wil dat de afspraken voor 1 mei gemaakt zijn. In de huidige cao staat dat bonden en werkgevers verwachten dat in de cao-vo 2006/2007 de primaire arbeidsvoorwaarden worden opgenomen. Hiermee wordt een definitieve stap gezet van een (semi-) ambtelijke rechtspositie naar een private, moderne arbeidsverhouding. “De werkgevers willen de cao moderniseren. Maar de centrales willen belangrijke onderwerpen als MR-faciliteiten, het sociaal plan en taakbeleid niet geforceerd bespreken.” Voor deze thema’s willen de bonden meer tijd.
Omdat de zogenoemde doordecentralisatie niet zoals verwacht per 2006, maar pas per 1 augustus 2007 plaatsvindt, is een volwaardig overleg over een totaal nieuwe cao volgens de AOb nu niet aan de orde. De cao-vo 2006/2007 zal dus niet veel afwijken van de huidige cao.
Het beetje geld dat door het ministerie beschikbaar is gesteld voor de cao, wordt besteed aan de reiskostenregeling. Werknemers krijgen nu acht cent per kilometer voor woon-werkverkeer. Maximaal 25 kilometers worden vergoed. Wie minder dan acht kilometers reist, ontvangt geen cent. “Dus wanneer je zeven kilometers reist, krijg je niets. Maar als je negen kilometer reist, krijg je wel een vergoeding,” zegt Martin Knoop, dagelijks bestuurder van de AOb. “Wij willen in ieder geval die acht cent verhogen. Misschien kan er een drempel komen waardoor niemand de eerste kilometers vergoed krijgt, maar wel voor iedereen het bedrag per kilometer omhooggaat.”
Chantage
De bonden hebben met Onderwijsminister Maria van der Hoeven afgesproken dat er volgend schooljaar ongeveer tien miljoen euro komt voor reiskostenvergoedingen. Het Werkgeversverbond voortgezet onderwijs stelt nu dat de verhoging van de vergoeding in de huidige cao is voorgefinancierd. Die kosten moeten volgens het verbond ook door de beloofde tien miljoen worden gedekt. Dit houdt in dat er weinig overblijft.
En dat zijn niet de enige strubbelingen. “De werkgevers willen de reiskosten als een soort ruilmiddel inzetten om wel over taakbeleid, sociaal plan en MR-faciliteiten te praten. Terwijl wij van mening zijn dat die onderwerpen in de komende cao niet aan bod moeten komen. Ze kunnen een rol spelen bij de onderhandelingen over de cao die per 1 augustus 2007 ingaat”, zegt Knoop. “Wij hebben dit al met onze klankbordgroep besproken. Zij realiseren zich dat deze onderwerpen eens ter discussie komen te staan. Maar zij hebben liever een geringe vooruitgang in de reiskostenvergoeding, dan dat zij zich laten chanteren.”
Ter voorbereiding op de cao-onderhandelingen in 2007 gaat de AOb scholen langs om het te hebben over primaire arbeidsvoorwaarden. Ook het functiebouwwerk wordt weer besproken. “Het bouwwerk op zich is niet verkeerd, maar het is een schande hoe ermee wordt omgegaan. Misschien richten we daar in 2007 wel onze focus op.”
De AOb roept zijn leden op om op school te praten over cao-onderwerpen. Wie daarbij ondersteuning van de AOb wil, kan dat aanvragen via het informatie en adviescentrum: 0900 4636262 (optie 3). Wanneer er op school voldoende animo is, komen Martin Knoop, Henriëtte Kassies en/of een rayonbestuurder langs.