- blad nr 3
- 4-2-2006
- auteur . Overige
- Column
Tweede fase in evenwicht
Daarnaast gingen scholen ook aan de slag met zelfstandigere werkvormen, die werden aangeduid met het studiehuis. Het studiehuis werd echter niet wettelijk opgelegd.
Aanvankelijk werd er veel geklaagd over en door leerlingen gedemonstreerd tegen de zwaarte van het programma, de rommeligheid op de scholen en het ontbreken van boeken. Zeker in de eerste fase waren deze klachten terecht. En het was dan ook geen ‘gewiebel’ van Karin Adelmund dat zij destijds met verlichtingsvoorstellen kwam. Inmiddels is er veel meer op orde op de scholen. Opmerkelijk is dat juist de studenten nu klagen dat het programma te licht dreigt te worden met de nieuwe voorstellen voor de tweede fase van de minister. Op lievemaria.nl klagen ze dat ze met te weinig wiskunde op de universiteit terechtkomen, waardoor ze met een niet meer weg te werken achterstand zitten, en zij waarschuwen dat de hoeveelheid wiskunde op havo en vwo niet nog verder mag dalen. We moeten dus zorgen dat we een goede balans vinden tussen voldoende vakken en de verdieping in die vakken. Tussen kennis en vaardigheden en tussen samenhang in de profielen en keuzevrijheid voor leerlingen. Bij dit alles zijn voldoende lesuren om een vak te geven de randvoorwaarde.
Belangrijk is dat hierbij de oorspronkelijke bedoeling van een betere aansluiting tussen havo, vwo en hoger onderwijs overeind blijft staan. Het is daarom zaak voor politiek en scholen samen om evenwicht te vinden in de tweede fase en leerlingen een stevige basis voor hun toekomst mee te geven.